Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Tewerkstelling na Brexit: wat zijn de spelregels?

Nu het Verenigd Koninkrijk officieel de EU heeft verlaten, zijn heel wat vragen voor u misschien nog niet beantwoord. Hoe zit het met de tewerkstelling na Brexit? Kan een Belgische werkgever nog steeds Belgische werknemers tewerkstellen in het VK of vice versa? Vanaf wanneer hebben ze een werkvergunning of een visum nodig?

Tewerkstelling na Brexit: visum en werkvergunningen

Reizen zonder visum

Wie voor een kort verblijf (tot 6 maanden) naar het VK reist, kan dat tot 30 september 2021 doen op basis van zijn geldige identiteitskaart of nationaal paspoort. Vanaf 1 oktober 2021 accepteert de Britse overheid alleen nog een geldig nationaal paspoort en geldt er dus geen visumplicht meer.

Omgekeerd kunnen burgers van het Verenigd Koninkrijk de EU zonder visum binnenkomen voor maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen.

Belangrijk om op te merken is dat in geval van beroepsactiviteiten, zowel voor kort als lang verblijf, de betrokkene in het bezit moet zijn van een geldige werkvergunning, tenzij hij onder de uitzonderingen valt (b.v. zaken voor korte termijn).

Alle grensarbeiders uit het VK die na 1 januari 2021 in het bezit zijn van een arbeidsovereenkomst, hebben ook een werkvergunning nodig.

Sociale zekerheid

Zolang de grensoverschrijdende situatie ononderbroken is en reeds voor eind 2020 is ingegaan blijft de toepasselijke sociale zekerheid geregeld door de Europese Verordening 883/04.

Met de inwerkingtreding van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en VK regelt nu ook een specifiek protocol de toepasselijke sociale zekerheid voor mobiele werknemers. Bedoeld worden de situaties die per 01/01/2021 aanvangen,  en dus niet onder de “uitlooprechten” van het terugtrekkingsakkoord blijft vallen.

Uitgangspunt blijft de eenheid van wetgeving en bovendien bevat het protocol ook gelijklopende aanwijsregels als vermeld in de EU-coördinatieverordeningen, zijnde werkstaatbeginsel, detachering mogelijk gedurende 24 maanden en werken in meerdere staten.

Detacheren van Belgische werknemers naar het VK en omgekeerd is mogelijk voor een maximumperiode van 24 maanden. Gedurende deze periode blijven de werknemers sociaalverzekerd in hun oorsprongland. Detachering blijft echter beperkt tot 24 maanden en een afwijking zoals artikel 16, lid 1 van Verordening 883/2004 is niet mogelijk!

Bij afwisselend werk in België en in het VK is men sociaalverzekerd in zijn woonland op voorwaarde dat men minstens 25% van de totale arbeidstijd in dit woonland werkt.

 

Twijfelt u over het type vergunning of bent u benieuwd of uw werknemer onder een specifieke uitzonderingsregel kan vallen? Heeft u hulp nodig bij het vervullen van de betreffende formaliteiten? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Gepubliceerd door Lieve Hendriks

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021