Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

(Video) De DBI-bevek: 1,7% vennootschapsbelasting in plaats van bijna 34%

Het is logisch dat u bij uw beleggingskeuzes rekening houdt met de fiscaliteit. Want door de hoge belastingdruk worden uw opbrengsten soms stevig afgeroomd. Maar maak niet de klassieke fout om de logica die u heeft als particuliere belegger door te trekken voor uw belegging in de vennootschap. In dat opzicht is de DBI-bevek interessant!
Een particuliere belegger gaat nogal eens voor kapitalisatiefondsen. De opbrengsten, ’t is te zeggen de meerwaarden, zijn meestal onbelast.

Meerwaarden belast

In een vennootschap is dat helemaal anders. De meerwaarden zijn belast, de eventuele verliezen zijn niet aftrekbaar. Bovendien kan u geen gebruik maken van de notionele interestaftrek.

Die notionele interestaftrek is wel van toepassing als u kiest voor distributiefondsen. Dat zijn fondsen die dividenden uitkeren. Door de toepassing van de notionele interestaftrek is het dan in veel gevallen mogelijk om per saldo een lage vennootschapsbelasting te betalen.

U weet misschien dat het tarief van de notionele interestaftrek afhankelijk is van de rente op tienjarige staatsobligaties. Doordat die rente heel laag is, is het fiscale voordeel van de notionele interestaftrek stilaan verwaarloosbaar.

DBI-bevek: de voor- en nadelen

In de praktijk zien we nu bij vennootschappen meer en meer aandacht voor een ander type belegging: de DBI-bevek. Dat is een distributiefonds dat aan een aantal fiscale voorwaarden moet voldoen. Belangrijkste voorwaarde is dat zij minstens 90% van haar winst moet uitkeren. Als zij aan alle voorwaarden voldoet, is maar 5% van het door haar uitgekeerde dividend belastbaar in hoofde van de vennootschap. Dat betekent dat u ongeveer 1,7 % vennootschapsbelasting betaalt op de winst. Dit in plaats van normaal bijna 34%.

Nadeel is wel dat deze belegging niet geniet van de notionele interestaftrek. Maar omdat deze intussen verwaarloosbaar is, is dat nadeel bijzonder beperkt.

Conclusie?

Het is natuurlijk van belang dat het fiscale regime sluitend is. Graag kijken wij samen met u en uw beleggingsadviseur mee zodat u de juiste keuzes maakt.

Publicatiedatum: 31 augustus 2017

Gepubliceerd door Gert De Greeve

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021