Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Invoering bonusplan (CAO 90) in uw onderneming? U bent nog net op tijd!

Een bonusplan geeft u als werkgever de mogelijkheid om aan uw werknemers een sociaal en fiscaal voordelige bonus toe te kennen.

In 2019 geniet deze bonus tot een maximaal bedrag van € 3.383 een gunstige sociale en fiscale behandeling. Voor de RSZ zal de bonus niet beschouwd worden als loon. Er zal door de werknemer enkel een solidariteitsbijdrage van 13,07% verschuldigd zijn. De werkgever betaalt een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 33% op het effectief toegekend voordeel. De fiscus stelt de bonus vrij van belastingen.. Concreet wil dit zeggen dat u aan uw werknemers een bruto bonus van maximaal € 3.383 kan toekennen, waarvan zij een bedrag van € 2.941 netto ontvangen. De kost is voor u fiscaal volledig aftrekbaar.

Deze bonus kan u geven als uw werknemers bepaalde vooropgestelde doelstellingen halen. Deze mogen geen individuele doelstellingen zijn en het bereiken ervan mag niet al vanzelfsprekend zijn bij de invoering van het bonusplan.
U kan zelf bepalen of de doelstellingen gelden voor al uw werknemers samen, of voor een specifieke groep van werknemers, en dit binnen een bepaalde referteperiode (minimum 3 maanden). Wanneer de werknemers de doelstellingen bereiken, kan u hen de bonus toekennen.
Het bonusplan moet vanaf 1 januari 2019 op basis van de nieuwe modellen van cao en toetredingsakte worden opgesteld. De invoering gebeurt volgens een voorgeschreven procedure.

Een bonusplan met een referteperiode van 12 maanden met een start op 1 januari 2019 moet ten laatste 30 april 2019 overgemaakt zijn aan de bevoegde instanties.

Desgewenst kunnen we u graag bijstaan bij de opmaak, optimalisatie en invoering van een bonusplan, alsook de communicatie aan de werknemers.
Onze fee hiervoor bedraagt € 995,00 (excl. BTW). Of neem een kijkje op onze Webshop.

Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele vragen.

 

Publicatiedatum: 26 maart 2019

Gepubliceerd door Mieke Vanden Poel

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021