Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

De ondernemingsradar: Tips & Tricks voor strategisch ondernemerschap

Kijk drie jaar vooruit!

Als ondernemer kampt u vaak met ‘wat als’-vragen en de gevolgen hiervan. Wat als mijn klanten sneller zouden betalen? Wat als ik mijn prijzen verhoog met 2%? Wat als ik bijkomend personeel aanwerf? De ondernemingsradar van Intellifin biedt voor deze en andere vragen een snel antwoord in de nieuwe module ‘Mijn Plan’.

De nieuwe aanvulling maakt de cirkel rond. Met de ondernemingsradar analyseert u voortaan uw onderneming, maakt u een vergelijking met uw concurrenten en stelt u een plan op voor de toekomst. Tot slot geeft de module ‘Waarde-indicatie’ u met één druk op de knop een raming van de waarde van uw onderneming en de impact van eventuele beslissingen op deze waarde.

De module ‘Mijn Plan’
Dankzij de nieuwe module ‘Mijn Plan’ biedt de ondernemingsradar u de mogelijkheid om vooruit te kijken. Met deze module start u vanuit de laatste financiële gegevens van uw onderneming en bouwt u via enkele eenvoudige invulrubrieken een toekomstplan in beeld, cijfers en tekst.

Na een druk op de knop kent u de impact van nieuwe investeringen, bijkomende leningen, dividenduitkeringen, prijs- en volumewijzigingen in de verkoop, kostenverhoging/verlaging en nog veel meer. Hierdoor kunt u tot drie jaar vooruitkijken en de consequenties berekenen van de beslissingen die worden overwogen. Deze berekeningen nemen als uitgangspunt de cijfers van het laatste beschikbare jaar en houden steeds rekening met de wijzigingen zowel op de balans als op de resultatenrekening.

De module ‘waarde-indicatie’
De waarde-indicatie van de ondernemingsradar geeft u een snelle indicatie van de waarde van uw onderneming en de evolutie hiervan. Hiermee heeft u het perfecte instrument in handen om te toetsen of uw inspanningen renderen doorheen de jaren.

De ondernemingsradar gebruikt twee methoden om de waarde te ramen: enerzijds de rentabiliteitswaarde en anderzijds het aandeelhoudersrendement. Bij beide methoden worden de gebruikte multiplicatoren gebaseerd op het aantal sterren dat de onderneming behaalt. Hierdoor wordt er bij de bepaling van de waarde-indicatie rekening gehouden met de kwaliteit van uw onderneming. Indien u wenst, kunt u deze multiplicatoren manueel wijzigen. Bovendien kunt u correcties doorvoeren met betrekking tot de onderwaardering van activa en de overdreven bezoldigingen of huur. Na iedere aanpassing in de multiplicatoren of de correcties, wordt de waarde-indicatie automatisch herberekend.

Belangrijk is dat we spreken van een waarde-indicatie en niet van een waardebepaling. Waardebepaling is een complexe materie waarbij steeds rekening moet worden gehouden met de individuele kenmerken van elke onderneming. Voor een volledige waardebepaling verwijzen wij u dan ook graag naar de experten van onze corporate finance afdeling.


Publicatiedatum: 22 december 2016

Gepubliceerd door Steven Gevers

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021