Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Loonbonus: nieuwe regels! Hoe zorgt u dat u in orde bent?

U bent met één of meerdere van uw werknemers overeengekomen om hun een bonus toe te kennen bovenop hun bestaand loonpakket. Of het nu een individuele of collectieve loonbonus betreft, sinds januari 2019 is een schriftelijk document hoe dan ook verplicht. Hoe zorgt u ervoor dat de bonussenconstructie binnen uw bedrijf vlot, efficiënt en volgens de regels verloopt? Manager Consultants & Juriste Sociaal Recht Isabel Lysens begeleidt u doorheen elke stap.

Loonbonus: wat is er dan precies veranderd?

Bij het aanvragen van de collectieve CAO90-bonus is het wettelijk verplicht om de bonusregeling in te voeren via een collectieve arbeidsovereenkomst of via een toetredingsakte waarin u de bonusbepalingen duidelijk vermeldt. De bevoegde federale overheidsdiensten beslissen op hun beurt over de goedkeuring.

Voor het toekennen van een individuele bonus was een schriftelijke bijlage tot voor kort niet verplicht. Tot begin dit jaar. Een arrest van het arbeidshof verplicht u als werkgever om vanaf nu ook voor de individuele bonussen een schriftelijk document op te maken. Een procedure die wij bij Van Havermaet om goede redenen al langer standaard hanteren bij onze klanten.

In 4 stappen naar een succesvol loonbonussenbeleid

Onder het motto ‘Goeie afspraken maken goeie vrienden’: hoe zorgt u ervoor dat iedereen binnen uw bedrijf op beide oren slaapt op vlak van de loonbonussen?

1. Wees er tijdig bij

Voorkom verrassingen of onvoorziene vertragingen en doe tijdig een beroep op onze expertise. Als u in januari bij ons binnenspringt, hebben we tijd genoeg om de juiste strategie te bepalen. En om alles tijdig door te sturen.

2. Targets bepalen: gebruik uw panoramavisie

De juiste bonusstrategie is gebaseerd op de échte noden van uw werknemers. Hogere omzetcijfers halen is maar één van de vele mogelijke wegen. Mogelijk zijn uw bedrijf en uw werknemers meer gebaat bij andere einddoelen (bv. meer carpoolen, minder papier verbruiken) of zelfs bij een ander bonussysteem. Samen bepalen we wat de belangrijkste noden zijn en bekijken we het totaalplaatje voor uw bedrijf.

3. Zijn de doelen meetbaar?

Samen zorgen we er ook voor dat de bepaalde targets haalbaar, ambitieus genoeg en vooral meetbaar zijn. Wij helpen u uw doelen specifiek te benoemen zodat u snel groen licht krijgt en het alleen nog aan uw werknemers is om de bonus binnen te rijven.

4. Zet een goede organisatie op poten

Eens u een concreet loonbonusplan in handen hebt, moet u alles ook administratief opvolgen. Zijn de targets behaald, werd alles correct uitbetaald, …? Wij staan u hierin bij. Meer nog, wij denken jaarlijks proactief met u mee en bekijken telkens opnieuw hoe we uw bonussenbeleid kunnen optimaliseren.

Ons doel? Een gezond bedrijf op lange termijn

U mag bij Van Havermaet zeker zijn van een perfect uitgekiende strategie voor de loonbonus. Maar daar stopt het voor ons niet. Tegelijkertijd kijken we uit naar andere opportuniteiten voor uw bedrijf, op korte en op lange termijn. Hoe zit het met uw overkoepelend loonbeleid? Waar zitten uw quick wins? Hoe blijft uw bedrijf gezond verder groeien?

Eén open intakegesprek. Meer hebben we niet nodig om een sterke samenwerking op te starten. De resultaten volgen vanzelf. Contacteer ons voor een afspraak of voor bijkomend advies!

 

Publicatiedatum: 9 augustus 2019

Gepubliceerd door Isabel Lysens

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021