Belangrijke wetswijziging: Zijn uw contracten al aangepast aan de uitgebreide aansprakelijkheidsregels?
Op 1 januari 2025 trad het nieuwe boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in werking. Deze recente wetswijziging heeft belangrijke gevolgen voor de aansprakelijkheid van u, uw medewerkers en uw bedrijf.
Waar voordien een aantal beperkingen van uw aansprakelijkheid vaststonden, breidt de nieuwe wetgeving de mogelijkheden voor partijen om hun schade te verhalen drastisch uit. Indien u geen actie onderneemt, heeft dit dus een rechtstreekse invloed op u, uw medewerkers en uw bedrijf.
Wat verandert er precies?
Tot voor kort (onder de oude wetgeving) kon een benadeelde contractspartij, zoals uw klant of leverancier, haar schade alleen verhalen op haar rechtstreekse contractspartner (zijnde uw bedrijf). Dit gebeurde via een zogenaamde “contractuele vordering”, gebaseerd op een contractuele fout (denk maar aan bijvoorbeeld een late of foutieve levering). Hierdoor kon u zich goed indekken door uw aansprakelijkheid contractueel te beperken.
Daarnaast konden de “hulppersonen” – zoals onderaannemers, bestuurders, zelfstandige dienstverleners of werknemers – die werden ingeschakeld bij de uitvoering van de overeenkomst, niet rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld. Zij genoten van een bescherming omdat er geen contract was tussen hen en de benadeelde partij.
De nieuwe wetgeving verruimt de aansprakelijkheid op twee belangrijke punten:
1. Uitgebreidere aansprakelijkheid
Naast de gebruikelijke contractuele aansprakelijkheid, kunnen bedrijven nu ook aansprakelijk worden gesteld voor zogeheten “buitencontractuele fouten”, zoals schendingen van wettelijke regels of de algemene zorgvuldigheidsplicht. Hierdoor worden de vorderingsmogelijkheden van uw contractspartij veel groter.
2. Rechtstreekse vorderingen tegen hulppersonen
Waar uw onderaannemers, zelfstandige dienstverleners of medewerkers voorheen beschermd waren, kunnen zij nu direct door de contractspartij van uw bedrijf of hun eigen opdrachtgever worden aangesproken.
Deze wijzigingen vormen zodus een belangrijke verschuiving in het aansprakelijkheidslandschap.
Wat betekent dit nu voor u en uw bedrijf? (Hoe) kan u zich beschermen?
Door slimme contractuele afspraken te maken, kan u de nieuwe regels grotendeels buiten spel zetten en kan u zich wapenen om de controle te blijven houden. Denk hierbij aan:
- Duidelijke afspraken maken met uw contractspartijen: Het is verstandig om in uw overeenkomst afspraken te maken om uw schade te beperken;
- Bescherming van uw hulppersonen: Zorg ervoor dat bestuurders, zelfstandige dienstverleners en medewerkers zich kunnen beroepen op dezelfde contractuele bescherming als uw bedrijf. Hulppersonen kunnen daarnaast ook bijkomende beschermingen onderhandelen in hun eigen contract met hun werk-/opdrachtgever.
- Aanvullende maatregelen: Overweeg specifieke verzekeringen, zoals een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, om extra zekerheid in te bouwen of onderzoek of het opportuun is om een managementvennootschap op te richten.
Enkele bijzondere hulppersonen onder de loep
Anderzijds kunnen een aantal bijzondere categorieën van hulppersonen ook nog genieten van een (gedeeltelijke) bescherming op basis van bestaande specifieke wetgeving.
Voor werknemers blijft de beperkte aansprakelijkheid uit de arbeidsovereenkomstenwet bijvoorbeeld van toepassing. Dat betekent dat uw klanten uw werknemers enkel kunnen aanspreken als het gaat om een fout veroorzaakt door:
- Een zware fout van uw werknemer, of
- Een opzettelijke fout van uw werknemer, of
- Een lichte fout die uw werknemer herhaaldelijk begaat.
Daarnaast voorziet ook de vennootschapswetgeving al enkele beperkingen van de aansprakelijkheid van een bestuurder. Zo legt de wet een plafond op de maximale aansprakelijkheid en is een bestuurder alleen aansprakelijk voor fouten die een andere redelijk handelende bestuurder niet zou maken. Bestuurders kunnen hun aansprakelijkheid evenwel niet verder beperken dan wettelijk toegestaan. Zij kunnen zich ook niet vooraf vrijwaren of exonereren.
Wat kunt u nu doen?
De wetswijziging betekent dat zowel u als uw hulppersonen nu meer risico lopen op aansprakelijkheidsclaims. Het is dus slim om uw contracten en algemene voorwaarden proactief aan te passen. Sinds 1 januari 2025 zijn zij wellicht niet meer up-to-date. Een kleine aanpassing nu kan grote risico’s in de toekomst vermijden.
Heeft u vragen over hoe deze wetswijziging uw organisatie of rol kan beïnvloeden of wilt u uw contracten laten herzien? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag om uw juridische positie te versterken en risico’s te minimaliseren.
Voor meer informatie verwelkomen wij u eveneens graag op onze gratis ontbijtsessie op woensdag 2 april 2025 om 8u30 in ons kantoor te Oevel, Houtstraat 3, 2260 Oevel.