Belgische btw verleggen: advies voor buitenlandse aannemers

02.07.2024

Diensten met betrekking tot een onroerende zaak worden verricht op de locatie waar het onroerend goed gelegen is. Als het onroerend goed in België ligt, is de Belgische btw van toepassing. In de praktijk merken we echter dat veel buitenlandse aannemers en onderaannemers niet zeker weten of ze de Belgische btw kunnen, mogen of moeten verleggen. Er bestaan hardnekkige misverstanden over de Belgische verleggingsregels. Dit komt omdat de Belgische wetgever buitenlandse en Belgische aannemers niet volledig gelijkschakelt. Bent u een buitenlandse aannemer of onderaannemer, dan leest u best even verder!

Wanneer kan u Belgische btw verleggen?

Als buitenlandse (onder)aannemer kan u de Belgische btw (plaats van het onroerend goed) slechts verleggen indien u volgende voorwaarden vervult:

  • De dienstverrichter (de aannemer of onderaannemer) is niet gevestigd in België. Het is niet van belang of hij al dan niet voor btw geregistreerd is in België.
  • De werken vinden plaats op Belgisch grondgebied. Het gaat – kort gesteld – om handelingen die niet vrijgesteld zijn en die niet onder een andere plaatsbepalingsregel vallen.
  • De afnemer van de diensten (de medecontractant) is ofwel (a) een in België gevestigde afnemer die periodieke btw-aangiften indient, ofwel (b) een niet in België gevestigde afnemer die in België een aansprakelijk vertegenwoordiger heeft laten erkennen (AVI). Hij moet dus zowel een Belgisch btw-nummer hebben als een in België gevestigde aansprakelijke vertegenwoordiger.

Het is essentieel voor buitenlandse (onder)aannemers om te controleren of bovenstaande voorwaarden vervuld zijn.

Bent u een niet-in-België-gevestigde dienstverrichter en factureert u uw Belgische (bouw)werken aan een niet-in-België-gevestigde afnemer, dan moet u nagaan of deze laatste een Belgisch btw-nummer én een Belgische aansprakelijke vertegenwoordiger heeft. Hij moet beiden hebben opdat u de Belgische btw kan verleggen. Wanneer dit niet het geval is, zal u zich voor btw moeten registreren in België en Belgische btw (veelal 21%) in rekening brengen aan uw niet-in-België-gevestigde opdrachtgever.

Voorbeelden

  • U bent een Poolse onderaannemer, verricht bouwwerken in België, en u factureert aan een Duitse opdrachtgever die niet voor btw geregistreerd is in België. U kan geen verleggingsregel toepassen en zal u dus voor btw moeten registreren in België en Belgische btw aanrekenen aan uw Duitse afnemer.
  • U bent een Nederlandse ZZP’er, verricht bouwwerken in België, en u factureert aan een Nederlandse opdrachtgever die weliswaar een Belgisch btw-nummer heeft, doch die geen aansprakelijke vertegenwoordiger heeft aangesteld in België. U kan geen verleggingsregel toepassen en zal u dus voor btw moeten registreren in België en Belgische btw aanrekenen aan uw Nederlandse afnemer.
  • U bent een Nederlandse ZZP’er, verricht bouwwerken in België, en u factureert aan een Nederlandse opdrachtgever die een Belgisch btw-nummer én een Belgische aansprakelijke vertegenwoordiger heeft aangesteld in België. U kan zonder btw factureren. U vermeldt op uw uitgaande factuur “btw verlegd, art. 51, §2, 5° WBTW” en u hoeft zich dus niet voor btw te registreren in België.

Heeft het zin om u voor btw te registreren in België?

Bent u een buitenlandse aannemer die (bouw)werken uitvoert in België en werkt u daarbij met niet-Belgische onderaannemers, dan doet u er goed aan om zich vrijwillig in België voor btw te registreren met aanstelling van een aansprakelijk vertegenwoordiger (AVI). Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden, dan kan u voor uw uitgaande facturen de verleggingsregel gebruiken t.a.v. uw (meestal Belgische) opdrachtgever. Dit betekent dat u eigenlijk niet verplicht bent zich in België voor btw-doeleinden te registreren, maar toch is het voor u voordelig.

Als u zich voor btw registreert in België met aanstelling van een aansprakelijk vertegenwoordiger (AVI) bereikt u twee doelen:

  • U vermijdt de voorfinanciering van Belgische btw vermits uw (niet-)Belgische onderaannemers aan u geen Belgische btw moeten aanrekenen. Zij kunnen in dat geval immers de verleggingsregel toepassen (zie hoger).
  • U voorkomt dat uw niet-Belgische onderaannemers zich voor btw moeten registreren in België. Eén eigen btw-registratie vervangt mogelijks meerdere andere btw-registraties.

Wat zijn de risico’s?

Wie in hoger genoemde situaties Belgische btw verlegt terwijl dit niet kan, loopt het risico dat de Belgische belastingdienst de btw alsnog bij u navordert. Bovendien legt men dan een boete op van 20% en vordert men ook nog nalatigheidsinteresten (momenteel 8%).

Samenvattend

  • Factuur van een niet-Belgische (onder)aannemer aan een Belgische belastingplichtige die periodieke btw-aangiftes indient: btw verlegd ✅
  • Factuur van een niet-Belgische (onder)aannemer aan een niet-Belgische belastingplichtige met aansprakelijk vertegenwoordiger in België: btw verlegd ✅ (goede keuze)
  • Factuur van een niet-Belgische (onder)aannemer aan een niet-Belgische belastingplichtige zonder aansprakelijk vertegenwoordiger in België: ❌ Belgische btw aanrekenen

Heeft u nog vragen over de Belgische verleggingsregel of wenst u ons kantoor aan te stellen als uw aansprakelijke vertegenwoordiger btw? Neem dan contact op met onze btw-specialisten.

Geschreven door Hans Philips en Michiel Van Chaze

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.