Investeringsaftrek 2025: wat is de impact op uw investeringen?
Twijfelt u of u dit jaar nog moet investeren of beter wacht tot 2025? Een recente hervorming van de investeringsaftrek maakt een goede timing noodzakelijk! Het nieuwe regime, dat ingaat op 1 januari 2025, brengt belangrijke wijzigingen in de spelregels. We leggen uit wat dit betekent voor uw onderneming én hoe u al kan anticiperen.
Wat is de investeringsaftrek weer?
De investeringsaftrek is één van de stokpaardjes van zowel kleine als grote Belgische ondernemers. Ze laat toe om een gedeelte van de investering terug te verdienen via de aangifte personen- of vennootschapsbelasting.
De hervorming van deze investeringsaftrek sleutelt zowel aan het type van investeringen dat in aanmerking komt, als aan de geldende tarieven van de aftrek.
Met het eindejaar in zicht is het raadzaam om te evalueren of u een investering nog in boekjaar 2024 doet of deze uitstelt naar 2025. Dit geldt trouwens ook voor ondernemingen met een gebroken boekjaar. De datum van de investering is beslissend en de nieuwe regels treden algemeen in voege voor investeringen vanaf 1 januari 2025.
Hoewel de langverwachte investeringslijsten (infra) vandaag nog steeds niet beschikbaar zijn, kan u toch al in zekere mate anticiperen. We lichten dit hieronder verder toe.
Huidige regime in een notendop
Onder het huidige regime moet u een onderscheid maken tussen enerzijds de ‘gewone’ investeringsaftrek en anderzijds de ‘verhoogde’ investeringsaftrekken voor specifieke investeringen.
De gewone investeringsaftrek bedraagt in principe 8% en is van toepassing op alle investeringen, voor zover de investeerder kwalificeert als natuurlijk personen of als kleine vennootschap. De verhoogde investeringsaftrekken kennen een verhoogd (en geïndexeerd) tarief en kunnen toegepast worden door alle vennootschappen in geval van specifieke investeringen.
Wat verandert er met de investeringsaftrek in 2025?
Vanaf 2025 worden drie nieuwe vormen van investeringsaftrek geïntroduceerd:
- Basisaftrek: 10% (of 20% voor digitale vaste activa).
- Verhoogde thematische aftrek: 30% of 40% voor duurzame investeringen.
- Technologie-aftrek: 13,5% of 20,5%, specifiek voor onderzoek en ontwikkeling.
Daarnaast wordt de aftrek strenger: enkel de meest milieu- en klimaatvriendelijke technologieën komen nog in aanmerking.
Basisaftrek
De basisaftrek betreft een vernieuwde versie van de huidige gewone investeringsaftrek en zal nog steeds enkel van toepassing zijn op investeringen gedaan door natuurlijke personen en kleine vennootschappen. Het tarief wordt evenwel verhoogd tot 10%, of 20% voor investeringen in digitale vaste activa.
U moet voortaan wel rekening houden met de restrictie dat u de investeringsaftrek niet meer zal kunnen toepassen op investeringen in technologieën die vandaag nog op de markt zijn, maar waarvoor reeds milieu- of klimaatvriendelijkere alternatieven bestaan. Denk aan gasketels, waarvoor de warmtepomp of elektrische verwarming het ecologische alternatief vormt. Enkel voor die laatste zal u dus nog de investeringsaftrek kunnen genieten. De overheid zou een specifieke lijst van investeringen opstellen, maar die is op heden nog niet beschikbaar.
Verhoogde thematische aftrek
Om investeringen in bepaalde maatschappelijk wenselijke technologieën te stimuleren, introduceert men de zogenaamde verhoogde thematische aftrek. Deze bundelt een aantal reeds bestaande investeringsaftrekken en koppelt hieraan het vaste aftrektarief van 40% voor natuurlijke personen en kleine vennootschappen en 30% voor alle andere vennootschappen. Het gaat concreet om volgende thema’s:
- Efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie;
- Koolstofemissievrij vervoer;
- Milieuvriendelijke investeringen;
- Ondersteunende digitale investeringen.
Ook hier zal via Koninklijk Besluit een actuele lijst van investeringen per thema worden gepubliceerd, die bovendien elke drie jaar zal worden geactualiseerd.
Voorlopig lijkt de nieuwigheid en opportuniteit zich vooral onder het laatste thema te bevinden. Zo zullen ook investeringen in IT-infrastructuur gebouwd rond O&O-investeringen en energietransities in aanmerking komen.
Technologie-aftrek
Ten slotte doopt men de huidige investeringsaftrek voor octrooien en voor milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling om tot een technologie-aftrek.
Voor deze aftrek geldt de keuze tussen een éénmalige, dan wel gespreide aftrek. Het tarief van de aftrek bedraagt 13,5% op de aanschaffingswaarde of 20,5% op de afschrijving.
Net zoals vandaag al geldt voor het belastingkrediet voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling, zal ook voor deze investeringsaftrek een cumulverbod worden ingevoerd met de toegepaste ‘korting bedrijfsvoorheffing’ voor O&O. U zal deze korting in mindering moeten brengen van de berekeningsbasis van de investeringsaftrek om dubbel voordeel te vermijden.
Wat kan u nu al doen?
Het wetsontwerp met de wijzigingen dateert al van het voorjaar, maar de investeringslijsten (zie hoger), laten op zich wachten. Nochtans kunnen deze doorslaggevend zijn in de beslissing om bepaalde investeringen nog in 2024 te doen, dan wel uit te stellen tot volgend jaar.
Hoe kan u vandaag toch al anticiperen? Zoals toegelicht, zal de basisaftrek vanaf 2025 enkel nog gelden voor investeringen waarvoor geen milieu- of klimaatvriendelijkere alternatieven bestaan. Zijn die er wel, zal de investeringsaftrek enkel voor deze laatste gelden.
Geen milieu- of klimaatveriendelijkere alternatieven?
U heeft er als kmo dus alle baat bij om investeringen, waarvoor milieu- of klimaatvriendelijkere alternatieven bestaan, nog in boekjaar 2024 te doen. U geniet dan een aftrek van 8% (in plaats van 10%), maar u bent wel zeker van uw aftrek. Gasketels zijn hiervan het meest bekende voorbeeld, maar allicht kan u voor uw geplande investeringen evalueren of u het meest milieu- of klimaatvriendelijkste alternatief op het oog heeft, en daarop uw timing aanpassen.
Digitale investeringen
Langs de andere kant stellen kmo’s hun digitale investeringen in software ter ondersteuning van digitale betalings- en facturatiesystemen, digitale boekhoudsystemen, CRM-systemen, e-commerce platformsystemen etc. best uit tot 2025. U zal dan immers kunnen genieten van de verhoogde aftrek van 20%. Met het oog op de verplichte elektronische facturatie voor B2B-transacties vanaf 2026 zal dergelijke investering allicht wel ergens op uw planning staan.
IT-infrastructuur gebouwd rond O&O-investeringen en energietransities
Grote én kleine ondernemingen die willen investeren in IT-infrastructuur gebouwd rond O&O-investeringen en energietransities, wachten ook beter op het nieuwe jaar. Deze investeringen zullen immers onder de verhoogde thematische aftrek vallen en recht geven op een aftrek van 30% of 40%.
Slimme sturingsprogramma’s die warmtepompen efficiënt en kostenbesparend laten draaien, of software om zonnepanelen en laadpalen te laten communiceren, zouden hier onder kunnen vallen. Ook voor de investeringen in zonnepanelen, nieuwe beglazing, isolatie, warmtepompen, of hernieuwbare energieën kan u best geduldig zijn. Of wind- en waterstofvoorzieningen zullen worden opgenomen in de investeringslijst, is koffiedik kijken. Echter is het alvast zeker dat ze onder de huidige aftrekken niet in aanmerking komen.
Korting bedrijfsvoorheffing
Bent u ten slotte een innovatieve onderneming die loonkosten van onderzoekers en andere O&O-inspanningen activeert op de balans en hierop de investeringsaftrek toepast, dan kan u deze O&O-investeringen best maximaal in 2024 doen. De onderneming zal op deze kosten immers nog de verhoogde aftrekpercentages van 15,5% (éénmalig) en 22,5% (gespreid) kunnen toepassen in plaats van de hernieuwde aftrekken van respectievelijk 13,5% en 20,5%.
Actie ondernemen? Wij helpen u verder!
Hoewel de officiële lijsten met goedgekeurde investeringen nog niet beschikbaar zijn, kan u al slimme keuzes maken. Contacteer ons voor meer advies. Ons team staat klaar om uw investeringsplanning te optimaliseren en u te begeleiden in deze overgang. Wij brengen u uiteraard op de hoogte wanneer de investeringslijst via KB werd bekendgemaakt.
Investeer slim en zorg dat u elk voordeel benut!