Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Onroerende verhuur met optie voor btw terug naar af

Afgelopen zomer kondigde de regering aan een systeem van optionele verhuur met btw in te voeren. Met ingang van 1 januari 2018 zouden professionele verhuurders ervoor kunnen opteren gebouwen te verhuren met btw en aldus zouden zij de btw op hun investering in aftrek kunnen brengen.

Helaas komt daar niets van in huis. De geplande hervorming gaat niet door! Naar verluidt wegens een te grote budgettaire impact.

Dit is een streep door de rekening van vele verhuurders. Alternatieve oplossingen zoals onroerende leasing, overdracht vruchtgebruik of oprichting van een btw-eenheid – voor zover toepasbaar – zullen nog niet snel verdwijnen.

Als doekje voor het bloeden kondigt men nu aan de regels m.b.t. de terbeschikkingstelling van opslagruimte met bijhorende kantoorruimte te versoepelen met ingang van 1 januari 2018. Weet dat opslagruimtes vandaag de dag al kunnen worden verhuurd met btw. Een van de voorwaarden is dat de oppervlakte of het volume van de kantoorruimte minder dan 10% bedraagt van de totale oppervlakte of het volume van de opslagruimte. Naar verluidt zal die grens van 10% worden opgetrokken tot 50%. Een en ander zal worden geregeld via een nog te publiceren circulaire. We houden u op de hoogte.

Publicatie datum: 25 oktober 2017

 

Gepubliceerd door Hans Philips

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021