Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Overdracht van auteursrechten

Sinds 2008 genieten de inkomsten uit de overdracht van auteursrechten van een fiscale gunstregeling. Deze inkomsten worden niet belast tegen de gebruikelijke progressieve tarieven (tot 50%), maar ze worden tot een bedrag van € 58.720 (geïndexeerd voor aj.2018) onweerlegbaar vermoed een roerend inkomen te zijn. Hierop is slechts 15% roerende voorheffing verschuldigd nadat er eerst een ruime forfaitaire kostenaftrek toegepast werd. Laten we hier dieper op ingaan.

Wie is auteur bij overdracht van auteursrechten

De regeling is niet enkel weggelegd voor literaire auteurs. Andere creatievelingen zoals journalisten, softwareontwikkelaars, redacteurs, architecten, fotografen, enzovoort maken ook werken die auteursrechtelijk beschermd zijn. Om vervolgens onder het fiscale stelsel van de auteursrechten onderworpen te worden, zal er een overdracht van auteursrechten moeten plaatsvinden. Concreet betekent dit dat vermogensrechten op een werk worden overgedragen. Dit kan bijvoorbeeld overgedragen worden aan een uitgeverij, maar ook aan uw werkgever of aan uw eigen vennootschap.

Hoeveel auteursinkomsten?

Hier duiken de meeste problemen op. In hoeverre zijn de inkomsten die u uit uw activiteit haalt roerende inkomsten uit de overdracht van de exploitatierechten op een origineel werk, dan wel een beroepsinkomen dat voortvloeit uit een materiële prestatie of een geleverde dienst? Belangrijk is natuurlijk dat de vergoeding redelijk en realistisch blijft maar over de waardering of een mogelijke verdeelsleutel van de vergoeding in auteursrechten blijft de wet stil.

Regels volgens de fiscus

Een omzendbrief van de fiscus probeerde recent duidelijkheid te scheppen over het gunstige belastingregime van auteursrechten, maar jammer genoeg zal u nog steeds geen algemeen percentage terugvinden. Wat wel duidelijk is: wilt u een vergoeding laten belasten voor de overdracht van auteursrechten, dan zal u dit uitdrukkelijk moeten bepalen in een contract. Voor de bepaling van het inkomen uit auteursrechten zal de fiscus zich in de eerste plaats baseren op de contractueel afgesproken verdeling.

Bevestiging via een ruling

Wilt u uw werknemers vergoeden voor de overdracht van auteursrechten of wenst u naast uw bedrijfsleidersbezoldiging een auteursinkomen voor de ‘originele creaties’ die u overdroeg aan uw eigen vennootschap? Dan kan het geen kwaad om hiervoor toestemming te vragen bij de Rulingcommissie. Zo bent u zeker dat het werk in aanmerking komt voor het gunstige belastingregime en kan u het bedrag aan auteursinkomsten duidelijk vastleggen.

Zit u met een specifieke vraag over auteursrechten of wenst u graag meer te weten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen, onze experts staan steeds voor u klaar.

Gepubliceerd door Jan Willem Meugens

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021