Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Vanaf januari 2018 loont het fiscaal ook om wetenschappelijke bachelors in dienst te nemen

Innovatieve ondernemingen kunnen een gedeelte van de bedrijfsvoorheffing die ze inhouden op het loon van werknemers met een wetenschappelijk diploma vrij besteden in plaats van het door te storten aan de fiscus. Dit cash voordeel voor de werkgever bedraagt momenteel 80% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing voor loon betrekking hebbende op onderzoek en ontwikkeling.

Het is een uitzonderlijk voordelige maatregel die werd ingevoerd om de R&D-activiteiten in België verder te stimuleren. Niet enkel de ondernemingen met een laboratorium kunnen hiervan genieten, maar denk ook aan de IT- of high-tech bedrijven.

Vandaag geldt deze vrijstelling enkel voor medewerkers die minstens een wetenschappelijk masterdiploma hebben. Ingevolge de fiscale hervorming wil de regering deze gunstmaatregel vanaf 1 januari 2018 uitbreiden naar professionele bachelordiploma’s van een aantal specifieke studiegebieden:

De uitbreiding naar bachelors zal in 2 fases ingevoerd worden. Voor 2018 en 2019 zal de vrijstelling 40% bedragen van de ingehouden bedrijfsvoorheffing. Vanaf 2020 zal de vrijstelling stijgen naar 80%.

Voor ondernemingen die werken met samenwerkingsverbanden met universiteiten en hogescholen of Young Innovative Companies kunnen minder strenge diplomavereisten gelden.

De wetgeving hieromtrent is nog niet definitief. Zo zou de lijst van bachelordiploma’s die in aanmerking komen nog kunnen wijzigen.

Het verruimde toepassingsgebied voor de korting bedrijfsvoorheffing zal ongetwijfeld een belangrijke bijkomende fiscale stimulans betekenen voor talrijke technologische en IT-bedrijven.

De belastingvoordelen bieden zich ook op vele andere vlakken aan. Denk maar aan de investeringsaftrek, innovatie-aftrek, het fiscaal gunstregime voor overdracht van auteursrechten, enz. Hieromtrent leest u meer via onze overige nieuwsbrieven (zie artikel ‘Nieuwe fiscale ‘innovatieaftrek’ goedgekeurd, ook voor software!‘) en onze brochure ‘Fiscale stimuli voor innovatieve bedrijven’.

Wij nodigen u tevens van harte uit voor onze aankomende workshop ‘Fiscale voordelen voor IT en high-tech bedrijven’.

Graag begeleidt Van Havermaet u op fiscaal, juridisch en boekhoudkundig vlak om deze mogelijkheden maximaal te benutten en verdere optimalisatie mogelijkheden te bekijken.


Publicatiedatum: 8 december 2017

 

Gepubliceerd door Jonas Derycke

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021