Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Online vennootschap oprichten: het kan vanaf 1 augustus 2021!

Al geruime tijd worden er initiatieven genomen om het vennootschapsrecht te moderniseren en te digitaliseren. Zo werd er eind vorig jaar bijvoorbeeld nog een versoepeling goedgekeurd met betrekking tot het voeren van elektronische algemene vergaderingen. De digitalisering van het vennootschapsrecht gaat nu echter nog een stap verder. Vanaf 1 augustus 2021 zal het namelijk mogelijk zijn om online uw vennootschap te laten oprichten.

Wat dient u te verstaan onder een ‘online oprichting van een vennootschap’? We geven u graag een overzicht aan de hand van de belangrijkste vragen.

Online vennootschap oprichten: moet ik nog beroep doen op een notaris?

Ja, de notaris dient nog steeds de oprichtingsakte te verlijden. Maar om de oprichtingsakte te kunnen verlijden, zal u niet meer verplicht fysiek aanwezig moeten zijn (of zal u niet meer moeten zorgen voor een volmacht indien u niet fysiek aanwezig kan zijn). De akte kan namelijk ook verleden worden via elektronische ondertekening tijdens een videovergadering met de notaris.

Let wel: indien de notaris fraude vermoedt, zal de notaris wellicht vragen om alsnog fysiek te verschijnen.

 

Kan dit voor alle vennootschapsvormen?

Ja, dit kan voor alle vennootschapsvormen waarvoor de tussenkomst van een notaris vereist is: de besloten vennootschap (BV), de naamloze vennootschap (NV), de coöperatieve vennootschap (CV), en onderhandse vennootschapsvormen (vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap) waarin er een onroerend goed ingebracht wordt bij oprichting.

De inhoudelijke vereisten voor het verlijden van de authentieke akte blijven overigens ongewijzigd.

 

Welk prijskaartje hangt hieraan vast?

Het online verlijden van de akte as such brengt geen extra kosten met zich mee. U zal dus nog steeds enkel de gewoonlijke notariskosten moeten betalen voor het verlijden van de oprichtingsakte.

Uiteraard kan u er nog steeds voor opteren om wel nog fysiek te verschijnen bij de notaris, hetzij in persoon hetzij via volmacht. Hoe dan ook biedt de online oprichting van vennootschappen een mooie opportuniteit om verplaatsingskosten en tijd uit te sparen.

 

Wilt u graag een vennootschap oprichten of heeft u hierover nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op. Als rechterhand staan wij u graag bij in het zetten van deze belangrijke stap in het ondernemerschap!

Gepubliceerd door Ann Dauven

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021