Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Kunnen uw uitzendkrachten op tijdelijke werkloosheid worden gezet?

De RVA heeft in deze haar eerdere standpunt versoepeld. Waar het eerst nog luidde dat uitzendkrachten slechts in tijdelijke werkloosheid geplaatst konden worden tot het einde van hun lopende uitzendovereenkomst, is dat nu dus aangepast.

Een en ander strookte ook niet met de praktische realiteit van de uitzendsector waar doorgaans met (opeenvolgende) weekcontracten wordt gewerkt.

Het nieuwe standpunt van de RVA is als volgt: voor uitzendkrachten die een langere opdracht hebben, gelden dezelfde voorwaarden als voor de vaste werknemers.

Wat bedoelt de RVA nu met een “langere opdracht”? Daarmee wordt bedoeld dat er na het einde van de lopende uitzendovereenkomst en de periode van tijdelijke werkloosheid normaal gezien een nieuwe overeenkomst zou worden gesloten. U moet dus aannemelijk kunnen maken dat de uitzendkracht verder zou zijn blijven werken, mocht er geen Coronacrisis zijn. Dat kan worden aangetoond met de commerciële overeenkomst tussen uitzendbureau en gebruiker.

Let wel, het blijft nog altijd onmogelijk voor een werkgever om met een momenteel volledig werkloze een arbeidsovereenkomst (voor uitzendarbeid of andere) te sluiten om die dan onmiddellijk in tijdelijke werkloosheid te plaatsen.

Het is wel mogelijk om iemand vast in dienst te nemen met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur na een uitzendovereenkomst en voor die persoon tijdelijke werkloosheid aan te geven.

Bij vragen, aarzel niet ons te contacteren.

 

Wij trachten u zo goed en zo snel mogelijk te informeren. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de beschikbare informatie op het ogenblik van de publicatie ervan. De standpunten in onze publicaties kunnen wijzigen naar aanleiding van updates. Deze nieuwsbrief is bijgevolg louter informatief en creëert geen bindend of exhaustief advies. Uiteraard trachten wij onze teksten zo snel mogelijk aan te passen aan de wijzigende richtlijnen en regelgeving. Voor vragen of advisering kan u contact opnemen met ons kantoor.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021