Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

De ondernemingswaarde

De ondernemingswaarde is vaak een belangrijke stap in het kader van de gehele of gedeeltelijke overdracht van aandelen. Denken we hierbij maar aan de verkoop van een onderneming, de uitstap van een vennoot, familiale regelingen, inbreng van de aandelen in een holding, schenkingsrechten en successierechten berekenen. Waar moet u nu precies op letten bij het bepalen van de waarde van uw onderneming? Wij loodsen u er graag doorheen.

Zowel in de literatuur als in de praktijk wordt een waaier van waarderingsmethoden gehanteerd. Voorzichtigheid geboden dus! Want elke waarderingsmethode heeft een andere invalshoek die niet steeds de geschikte is om precies uw onderneming te waarderen. Een goede waardering combineert de methoden die de klemtoon leggen op de juiste specifieke ondernemingswaarde creërende aspecten van een onderneming zonder daarbij de individuele bedrijfseconomische risico’s uit het oog te verliezen.

Vuistregels van de ondernemingswaarde

In de praktijk worden nog al snel vuistregels gehanteerd, vaak in de vorm van X keer de omzet of Y keer de EBITDA. Dit zijn evenwel geen waarderingsmethoden! Het is dan ook aangeraden zeer voorzichtig hiermee om te gaan, want vuistregels zijn enkel zinvol binnen bepaalde specifieke sectoren en specifieke omstandigheden. Vaak houden ze geen rekening met de omvang van de terug te betalen schulden, meerwaarde op onroerende goederen en dergelijke.

Een professionele waardering

Een waardebepaling is meer dan een rekenoefening. Een objectieve professioneel uitgewerkte waardering is als een stevige hoeksteen waarrond de voorgenomen aandelentransactie wordt uitgewerkt. Wenst u de ondernemingswaarde te kennen? Wij helpen u graag! U kunt onze experten in deze materie geheel vrijblijvend contacteren.

Gepubliceerd door Stefan Vrancken

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021