Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing onderzoekers: hoe bouwt u een feilloos dossier op?

Bent u als bedrijf dagelijks actief bezig met onderzoek en ontwikkeling? Dan hebt u wellicht al gehoord van een korting of vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers. Maar wist u ook dat die korting tot 80% en meer kan oplopen en uw bedrijf op deze manier jaarlijks duizenden euro’s kan besparen? Wij helpen u mee aan een solide dossier.

Aan welke voorwaarden moet uw bedrijf voldoen?

Basisvoorwaarde nummer één om in aanmerking te komen voor zo’n vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers: u moet werknemers in dienst hebben die effectief bezig zijn met onderzoek en innovatie.

Het percentage van de vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing hangt af van een combinatie van een aantal andere factoren, waaronder:

  • Het diploma van de werknemer moet zijn behaald in een kwalificerende wetenschappelijke studierichting (al is dit niet steeds vereist; wij adviseren u hier graag verder over);
  • Graad van opleiding: doctor, master, bachelor;
  • Concrete tijdsbesteding van de werknemer aan onderzoek en ontwikkeling;
  • Combinatie met eventuele andere kortingen.

Toenemende controles

Om er zeker van te zijn dat deze financiële voordelen aan de juiste bedrijven worden toegekend, is het aantal controles de afgelopen jaren fors toegenomen. U moet als bedrijf op elk moment kunnen bewijzen dat u recht heeft op de vrijstelling en dat deze correct werd toegepast. Meer nog, de fiscus kan tot een periode van vijf jaar terug in de tijd gaan om eventuele fouten op te sporen en correcties, boetes of intresten op te leggen.

Wij zorgen voor een dossier op punt

Opgelet: om in aanmerking te komen voor de vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers moet u eerst en vooral uw dossier aanmelden bij de Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (beter gekend als BELSPO). Ook belangrijk: pas vanaf de aanmeldingsdatum mag de korting worden toegepast.

Bij Van Havermaet kunnen we deze korting op de bedrijfsvoorheffing in goede banen leiden voor u. Wij zorgen voor:

– de juiste analyse,
– de correcte aanmelding van het dossier,
– de opstart en toepassing via uw sociaal secretariaat,
– de periodieke opvolging,
– en, last but not least, een gefundeerde onderbouw van het dossier, zowel inhoudelijk als op vlak van tijdsregistratie.

Wenst u graag meer info? Contacteer ons en we zetten ons zo snel mogelijk samen rond tafel.

 

Publicatiedatum: 7 juni 2019

Gepubliceerd door Ben Veijfeijken

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021