Wordt Limosa straks Fimosa? De overheid wil alles weten over uw buitenlandse werkkrachten!
De aanzienlijke aantallen gedetacheerde werknemers in België trokken opnieuw de aandacht van onze politici, zoals blijkt uit de supernota van de formateur. Hoewel het wellicht nog even wachten is op een nieuwe Belgische regering, biedt dit alvast stof tot nadenken.
Fimosa?
Een van de voorgestelde hervormingen is een herziening van de Limosa-meldingsplicht, gericht op het versterken van de controlemechanismen. De fiscus koppelt vandaag reeds al haar gegevens aan Limosa, maar het kan nog efficiënter. De suggestie is om Limosa om te vormen tot ‘Fimosa’, waarbij loongegevens rechtstreeks naar de fiscus worden gestuurd. Gedetacheerden zouden dan de zgn. ‘183-dagenregel’ voortaan online moeten invullen. Dit zou het werk van de fiscale controlediensten aanzienlijk vereenvoudigen.
De naamsverandering naar Fimosa staat symbool voor een nauwere samenwerking tussen fiscale en sociale gegevens, wat een meer geïntegreerd controlesysteem mogelijk maakt.
Misschien denkt u nu: een zoveelste databank en meldingsplicht rondom tewerkstelling in België. U kan zich terecht de vraag stellen of de gegevens uit deze databanken wel optimaal benut worden.
Waslijst aan verplichtingen
Aannemers uit diverse sectoren moeten hun projecten nu al vooraf melden bij de RSZ. Ze moeten aangeven wie hun onderaannemers en eventuele subonderaannemers zijn, en bovendien een “construbadge” aanschaffen. Dagelijks moeten ze ook aangeven wie op de werf of tewerkstellingsplaats aan de slag zal zijn, met als recente toevoeging een specifieke applicatie voor de schoonmaaksector, die sinds 1 september 2024 van kracht is. Deze data bieden al veel inzicht in de duur van de tewerkstelling van werknemers in België.
Voor buitenlandse werknemers is de administratieve druk nog groter. Naast de Limosa-melding moet er ook een melding van detachering gebeuren bij het Sociaal Fonds Uitzendkrachten. Wanneer de detachering langer dan twaalf maanden duurt, moet er bovendien een gemotiveerde kennisgeving ingediend worden.
Vergeet ook niet dat aannemers aansprakelijk kunnen zijn voor loonschulden en voor sociale en fiscale schulden van onderaannemers.
In de strijd tegen illegale tewerkstelling legt de Vlaamse regering vanaf 1 januari 2025 een zorgvuldigheidsplicht op aan (intermediaire) aannemers. Zij zullen specifieke documenten moeten opvragen van derdelanders, werknemers en zelfstandigen die in Vlaanderen werken, en controleren of deze documenten aanwezig zijn in een (nog te ontwikkelen) online applicatie. U raadt het, bij nalatigheid volgen strenge sancties.
Uw partner in buitenlandse tewerkstelling en naleving van verplichtingen
Voor alle duidelijkheid: we pleiten voor een correcte toepassing van de regels en transparante voorwaarden met rechtszekerheid vanwege de fiscus en de overheid. Maar zien de aannemers het bos nog door de bomen? En is er echt nood aan nóg een extra controlemechanisme?
Alleszins blijven wij alle aannemers en onderaannemers begeleiden die op een correcte manier beroep willen doen op buitenlandse arbeidskrachten. Van Havermaet International helpt hen een weg te banen door het kluwen wetgeving en voorschriften. Zo zorgen we ervoor dat u in orde bent met alle juridische, sociale en fiscale verplichtingen en krijgt u een duidelijk beeld van de verantwoordelijkheden die komen kijken bij de tewerkstelling van buitenlandse werknemers.