Terug naar overzicht Print

Professionele verhuur nieuwe gebouwen met BTW vanaf 1 oktober 2018

Tijdens de begrotingscontrole het voorbije weekend heeft de regering beslist de verhuur van nieuwe gebouwen vanaf 1 oktober 2018 optioneel aan btw te onderwerpen. Hierdoor kunnen eigenaars de btw recupereren over gebouwen die zij voor professioneel gebruik verhuren.

Hoewel het nog wachten is op de definitieve teksten, zou een onderscheid worden gemaakt tussen verhuur op lange en korte termijn.


LANGDURENDE VERHUUR

De verhuur met btw van gebouwen voor een periode langer dan 6 maanden zou steeds optioneel zijn en beperkt blijven tot nieuwe of fundamenteel vernieuwde gebouwen. Bovendien zullen de gebouwen verhuurd moeten worden aan btw-plichtigen die ze bestemmen voor hun btw-belaste of vrijgestelde activiteiten.

De recuperatie van btw over bestaande gebouwen zou worden uitgesloten. De maatregel zal immers beperkt blijven tot gebouwen opgericht na 1 oktober 2018. Concreet zou dit betekenen dat geen enkele factuur voor de oprichting van het gebouw vóór 1 oktober 2018 ontvangen mag worden (ook niet van de architect).

KORTSTONDIGE VERHUUR

Huurovereenkomsten van minder dan zes maanden zouden verplicht onderworpen worden aan btw, ongeacht de hoedanigheid van de huurder. Enkel de verhuur voor bewoning of handelingen van socio-culturele aard zouden worden uitgesloten.

Deze maatregel viseert in hoofdzaak de onderwerping aan btw van de verhuur van event-, beurs-, seminarie- of vergaderruimtes.

VERLENGDE HERZIENINGSTERMIJN VAN 25 JAAR

De verhuur van gebouwen met btw zal gekoppeld worden aan een verlengde herzieningstermijn van 25 jaar, daar waar deze normaal slechts 15 jaar bedraagt. De eigenaar zal het gebouw dus gedurende 25 jaar met btw moeten verhuren om een gedeeltelijke herziening van de btw-aftrek te vermijden.

Aarzel niet om de impact van deze maatregel op uw vastgoedprojecten te bespreken met de specialisten van Van Havermaet. Het betreft immers de meest fundamentele btw-wijziging in de vastgoedsector sinds de invoering van de btw.

Publicatiedatum: 28/03/2018