Vernissage: Jan-Peter van Opheusden en Gerard Engels

Van Havermaet is verheugd u te kunnen uitnodigen op de vernissage van:

Jan-Peter van Opheusden
www.jpvanopheusden.com

Jan-Peter van Opheusden (Eindhoven 1941)
studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven (nu: Design Academy Eindhoven). In 1978 besloot hij, na een periode van 15 jaar als leraar werkzaam te zijn geweest, zich te vestigen als vrij kunstenaar. Hij omarmde een scala van disciplines: schilderen, beeldhouwen en grafische technieken. Zijn kleurrijke werk behoort tot de expressieve en vrij figuratieve schilderkunst. Zijn thematiek is tamelijk breed en deze komt voort uit het dagelijks leven. De kwast, soms ook zijn vingertoppen, en de verf gebruikt JP om uitdrukking te geven aan de passie en gevoelens die hij voor zijn leven heeft. Het resultaat: “een onvervalst zinnelijk schilderen zonder grenzen” (citaat Dr. Manfred Boetzkes). Vele prachtige exposities in binnen- en buitenland zoals Bali, China, VS en Duitsland maakten hem tot een geliefd internationaal kunstenaar.

Gerard Engels

Gerard Engels (Deurne 1945)
is een Nederlandse beeldhouwer

Engels volgde een opleiding industrieel ontwerpen aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Zijn opleiding richtte zich naast het industrieel ontwerpen op abstracte vormgeving in vele verschillende materialen zoals hout, kunststoffen en metalen. De kunstenaar is als beeldhouwer autodidact en geeft daarbij de voorkeur aan figuratieve kunst, waarbij zijn paarden en menselijke figuren, vooral torsi, zijn geabstraheerd.

Engels woont en werkt in België en Frankrijk en exposeert in galeries en beeldentuinen in Nederland, België en Frankrijk. Brons, de oudst bekende metaallegering, dwingt respect af bij Gerard Engels: “Brons is mooi en straalt ondanks het feit dat het een metaal is, toch warmte uit”. Na zijn academietijd, waar de voorkeur gegeven werd aan abstracte vormen, ontdekte Gerard Engels, tijdens de restauratie van oude houten Madonnabeelden, dat het werken met figuren hem veel meer voldoening gaf. Die beelden hebben hem bovendien geconfronteerd met het klassieke schoonheidsideaal van het menselijk lichaam: een aspect dat in zijn werk regelmatig naar voren komt.

Gerard Engels heeft een eigen manier van boetseren en ook zijn bronzen hebben een heel eigen stijl: individueel, figuratief met een grote mate van abstractie. De beelden worden in aanvang vanuit de romp opgebouwd uit dunne plaatjes harde was. De opbouw is uiteindelijk in het bronzen beeld letterlijk te zien: de plaatjes passen niet perfect aan elkaar zodat hier en daar wat open plekken vallen. Bovendien ontbreken meestal de ledematen, om de reden dat het beeld voor hem al klaar was.

Inschrijving afgelopen!
Datum
06/06/2016
Organisatie
Van Havermaet
Aanvang en tijdsduur
tijdens de kantooruren
Locatie
Kasteel Ter Poorten
Diepenbekerweg 65
3500 Hasselt

Inschrijven tot 31/12/2016
 

Schrijf u nu in!

 

Btw plichtig? JaNee

in op om

  • Ik wens deze personen graag in te schrijven

 

Helaas. Dit event is reeds volzet. We houden u graag op de hoogte van een nieuwe sessie.
Laat dus gerust uw e-mailadres hieronder achter.