Vernissage: Project Virgajessefeesten Hasselt 2017

Van Havermaet is verheugd u te kunnen uitnodigen op de vernissage van

Chris Lambrechts en Barbara Soenen

Chris Lambrechts en Barbara Soenen leerden elkaar kennen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt tijdens de lessen Toegepaste Grafiek. Beiden volgden er verschillende cursussen onder begeleiding van leerkrachten Michel Gruyters en Heidi Leen. Chris werkt als kinesiste in het Sint-Gerardus instituut in Diepenbeek en Barbara is leerkracht esthetica aan het Virgajessecollege in Hasselt.

Samen werd er in 2015 besloten om in te gaan op de vraag van Philippe Rotsaert om in het kader van de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten (editie 2017) een installatie te creëren voor het rot ‘patio De Eenhoorn’ aan de Havermarkt in Hasselt. Deze creatie zou dan eveneens fungeren als eindwerk voor de finaliteit toegepaste grafiek.

5 mirakels van de Virga Jesse

Na een bezoek aan het archief van de Virga Jessefeesten besloten Chris en Barbara om op een symbolische wijze een 5-tal bekende mirakels van de Virga Jesse in hun installatie te integreren. Om deze mirakels op een hedendaagse en vereenvoudigde wijze weer te geven, werd gekozen voor een onderwatersfeer. Hiervoor maakten zij een fotografische onderwaterreportage aan de hand van attributen die verwezen naar volgende 5 mirakels:

  1. De dolende man (2 afbeeldingen met hoed)
  2. De Morin en haar kind (2 afbeeldingen met exotisch gewaad en kind)
  3. De dief op het hek (2 afbeeldingen van zwart geklede man en buit in de hand)
  4. De schaliedekker (2 afbeeldingen met tatoeages)
  5. De genezing van de kreupele (2 afbeeldingen met wandelstok)

Elk mirakel wordt aan de hand van twee afbeeldingen geïllustreerd. Deze 10 beelden werden aangevuld met 2 algemene verwijzingen naar de Virga Jesse.

Techniek: Dualiteit tussen foto en schilderij

Aangezien Chris en Barbara afstuderen aan de afdeling toegepaste grafiek werd er gebruik gemaakt van verschillende technieken, in de hoop dat deze mekaar zouden aanvullen en versterken. Hierbij grepen zij terug naar een historische relatie tussen fotografie en schilderkunst.

Toepassing op het kunstwerk

In een eerste fase hanteerden zij het medium van de fotografie, waarbij het niet gemakkelijk was om de foto’s te realiseren die zij voor ogen hadden. Er moest rekening gehouden worden met de inval van het licht, de bewegingen onder water en de weerspiegeling van de omgeving in het water. Slechts na talloze pogingen bereikten ze het beoogde resultaat.

De foto’s werden vervolgens in een tweede fase op grote doeken gedrukt en volledig overschilderd. Het vertalen van het beeld op een foto naar een schilderij was een hele uitdaging. Hierbij werden sommige delen van de foto zo getrouw mogelijk nageschilderd terwijl er andere delen werden aangepast om een andere compositie te verkrijgen. Ook lukte het hen op deze manier om de lichtinval te benadrukken door het gebruik van witte accenten.

In derde instantie werden de doeken gefotografeerd, zodat er digitaal een drieluik met achtergrond kon worden samengesteld. Tijdens deze laatste fase worden de digitale ontwerpen op paneel en op doek gedrukt om te worden bevestigd op de site van de Virga Jessefeesten, het rot patio De Eenhoorn.

Tot slot werd voor hun eindwerk op de academie een fotoboek samengesteld en creëerden zij een t-shirt en eigentijdse Maria-beeldjes-onder-stolp in het teken van de Hasseltse Virga Jessefeesten.

Inschrijving afgelopen!
Datum
19/06/2019
Organisatie
Van Havermaet
Aanvang en tijdsduur
16u00 tot 20u00
Locatie
Kasteel Ter Poorten
Diepenbekerweg 65
3500 Hasselt

Inschrijven tot 26/07/2017
 

Neem contact op met Nathalie

Ik wil een afspraak Ja

 

Neem contact op met ons

Ik wil een afspraak Ja

HASSELT ‘Kasteel Ter Poorten’, Diepenbekerweg 65, 3500 Hasselt+32 11 30 13 50Mail Hasselt
BRUSSEL'Bloomz', Lambroekstraat 5A, 1831 Brussel+32 2 892 80 70Mail Brussel
GENK'Thorpark', Thor Park 8000, 3600 Genk+32 89 35 69 61Mail Genk
HERENTALS'Frame 21', Diamantstraat 10 bus 201, 2200 Herentals+32 14 59 33 63Mail Herentals
LOMMEL'Noordlink', Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel +32 11 14 06 00Mail Lommel