Vernissage: Stan Lowette

Van Havermaet is verheugd u te kunnen uitnodigen op de vernissage van

www.stanlowette.com

Als schilder kan ik geen palmares voorleggen aangezien ik op 18 jarige leeftijd als mini ondernemer ben gestart en enkele bedrijven heb uitgebouwd met internationale vestigingen in Europa en Azië.

Mijn interesse voor moderne schilderkunst is er reeds lang en door de jaren heen heb ik een kleine collectie verzameld. Onder andere door kunst te huren voor de bedrijfskantoren en door af en toe galerijen en tentoonstellingen te bezoeken, zeker niet fanatiek en met oppervlakkige kennis over kunst in het algemeen.

Nadat ik tussen 2005 en 2009 mijn bedrijven had verkocht kwam er een stuk vrije tijd beschikbaar en kon ik me eens met andere dingen bezighouden. De zin om zelf te schilderen kwam onmiddellijk in me op en ik ben in 2009 gestart met een oriëntatie-cursus in de Meyland kunstacademie te Heusden-Zolder.

Alhoewel ik een autodidact ben, zoals ik ook was in het zakenleven, heb ik dit 3 jaar gevolgd en was de academie een ontmoetingsplek waar ik in een milieu van mensen met dezelfde interesse vertoefde en waar de overtuiging om mijn eigen ding te doen groeide. Ik heb er vooral geleerd om mijn verbeelding spontaan de vrije loop te laten en niet meer te denken in termen van berekende doelstellingen zoals in het bedrijfsleven.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door kleuren. Kleur en vormgeving heeft ook altijd een belangrijke rol in mijn professionele leven gespeeld waar producten werden ontworpen om in gans Europa naar de consument te brengen.

Alle kunstwerken die ik door de jaren heen heb gekocht zijn een explosie van felle kleuren en de meeste abstracte van vorm. Ik ben een liefhebber van de Cobra beweging, met Appel en Corneille voorop, van Hundertwasser, Miro, Klimt enz. Maar ik houd ook van onbekende hedendaagse moderne kunstenaars.

Regelmatig heb ik de laatste jaren contact met Jan Latinne die ik een beetje als mijn mentor beschouw en waar ik erg naar opkijk omdat hij als absolute autodidact geweldige dingen doet met kleuren en zo kinderlijk dat ik er echt door word beroerd.

Ik geniet eigenlijk van alles wat mooi is, van mooie mensen of natuur, van een mooi interieur tot mooie gebruiksvoorwerpen en meestal is dat in relatie met kleuren. Mooie vormen, wat ze ook zijn, hoeven niet noodzakelijk een herkenbare vorm te hebben als ze maar mooi en harmonisch of juist heel contrastrijk zijn en me beroeren.

Schilderen in mijn thuis atelier is wat ik het liefst doe. Bij het starten op een wit doek is er altijd een kleine worsteling met mezelf om de eerste pigmenten op het doek te zetten. Eenmaal deze stap gezet laat ik alles los en komt het meestal vanzelf. Bijna nooit is er een startplan. Er ontstaat toevallig een compositie die me inspireert om er een thema van te maken of ook helemaal niet. Bij het bereiken van een meestal vrolijk gevoel, is het werk voor mij beëindigd. Daar kunnen vaak heel wat uren en dagen of zelfs weken over heen gaan. Eenmaal tevreden blijf ik er vanaf.

Expressief, fauvistisch en abstract is een korte omschrijving van mijn schilderijen. Dat past het best bij mijn persoonlijkheid. Ik ben impulsief en expressief en dat komt tot uiting in wat ik maak, ook al moet ik toegeven dat er ongewild een terugkerend patroon is ingeslopen. Maar mezelf kennende zal het nooit eentonig worden, het past gewoon niet bij me.

Ik beschouw schilderen een beetje als massage van mijn ziel, het brengt mijn verstand naar een nulpunt en de emotie mag zijn vrije gang gaan.

Na bijna 8 jaar actief te zijn met schilderen en vele positieve commentaren te hebben gekregen van mensen in mijn omgeving en een duwtje van mijn mentor, had ik de durf gekregen om een eerste  tentoonstelling te organiseren in mei 2015 in het kerkje van Laak. Daarna zijn er nog een aantal gevolgd en nu zit ik in een ritme van 1 à 2 per jaar. Ook al was het nooit in mijn gedachten opgekomen, en zeker geen doel om tentoon te stellen, het is en blijft amusement voor mezelf. En als er anderen van kunnen meegenieten, dan is dat een surplus.

Inschrijving afgelopen!
Datum
10/11/2017
Organisatie
Van Havermaet
Aanvang en tijdsduur
16u00 tot 20u00
Locatie
Kasteel Ter Poorten
Diepenbekerweg 65
3500 Hasselt

Inschrijven tot 03/11/2017
 

Schrijf u nu in!

 

Btw plichtig? JaNee

in op om

  • Ik wens deze personen graag in te schrijven

 

Helaas. Dit event is reeds volzet. We houden u graag op de hoogte van een nieuwe sessie.
Laat dus gerust uw e-mailadres hieronder achter.