Voorkeurrecht voor uw Brusselse woninghuurder sinds 6/01/2024

09.01.2024

Biedt u een woning te koop aan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan heeft uw woninghuurder sinds 6 januari 2024 een voorkeurrecht.

Welke huurders kunnen het voorkeurrecht inroepen?

Het moet gaan om een huurder van een woninghuurcontract van normale, lange duur (d.w.z. niet van drie jaar of korter) die zijn domicilie vestigde in het gehuurde goed. Ook diens partner of kinderen genieten van dit voorkeurrecht wanneer ook zij op dit adres gedomicilieerd zijn.

De nieuwe wetgeving is enkel van toepassing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vlaanderen en Wallonië vaardigden vooralsnog geen gelijkaardige wetgeving uit.

Zijn er uitzonderingen?

Er gelden een aantal uitzonderingen. Zo moet u geen rekening houden met het voorkeurrecht wanneer u verkoopt aan familieleden. Evenmin zal het voorkeurrecht spelen wanneer het gehuurde goed (vb. een appartement) deel uitmaakt van een grotere blok die in zijn geheel wordt verkocht.

Met welke timing moet ik rekening houden?

De huurder moet binnen bepaalde termijnen reageren op het aanbod. Houd hiermee rekening bij het plannen van uw vastgoedtransactie. Wij zetten de stappen even op een rij:

  • U bent van plan om te verkopen? U moet de huurder meteen inlichten over uw intentie om te verkopen aan een bepaalde prijs en de huurder aanbieden om te kopen aan die prijs. De huurder heeft 30 dagen om al dan niet te aanvaarden.
  • Aanvaardt de huurder, dan komt de koop tot stand aan de bepaalde prijs.
  • Aanvaardt de huurder het aanbod niet, dan gaat u de markt op. Ontvangt u echter een bod dat lager ligt dan hetgeen aan de huurder werd meegedeeld, maar waarop u toch wil ingaan, dan dient u nogmaals naar de huurder te stappen en hem te vragen of hij het goed al dan niet aan deze (lagere) prijs wil aankopen. De huurder heeft zeven dagen om te beslissen.

U verbindt zich dus best niet overhaast ten aanzien van geïnteresseerde kopers, zonder de nodige kanttekeningen. Voeg minstens een opschortende voorwaarde toe in uw (intentie)overeenkomst.

Passeerde u uw huurder ten onrechte, dan heeft deze één jaar tijd vanaf de authentieke verkoopakte om zich tot de rechter te wenden om zich in de plaats te laten stellen van de koper. De huurder zal in dat geval aan de koper de aankoopprijs en de aktekosten terugbetalen.

Hoe kan ik hierop anticiperen?

De nieuwe wetgeving is van ‘dwingend recht’. U kan er dus in uw contract niet van afwijken.

Vermits de wetgeving enkel de verkoop van het vastgoed viseert, is het de moeite waard om te kijken of een aandelentransactie (share deal) tot de mogelijkheid behoort of indien een appartementsblok in zijn geheel verkocht kan worden.

Uw adviseurs bij Van Havermaet staan u graag bij.

Gepubliceerd door
Stefanie Van Der Heyden

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.