EU VAT Review – Services related to immovable property

01.06.2017

Het VAT package van 2010 vereenvoudigde de regels van plaatsbepaling van diensten grondig.

We beginnen bij het begin. Er zijn nu twee hoofdregels voor de plaatsbepaling van diensten.

  1. Business-to-business (B2B) diensten vinden plaats waar de afnemer van de dienst is gevestigd.
  2. Business-to-consumer (B2C) diensten vinden plaats waar de dienstverrichter is gevestigd.

Klinkt simpel. Maar op deze basisregels bestaan nog een aantal uitzonderingen. En die maken de zaken complexer.

Wat met de diensten met betrekking tot onroerende goederen?

Eén daarvan is de plaatsbepaling van diensten met betrekking tot onroerende goederen. Diensten die een voldoende band hebben met een onroerend goed vinden plaats waar het onroerend goed is gelegen. Met andere woorden: de btw van het land van de ligging van het onroerend goed is dan van toepassing.

En vervolgens stelt zich dan de vraag wie de btw in dat land moet voldoen? Wie is schuldenaar van de btw ten aanzien van de lokale belastingdienst in het land van de ligging van het onroerend goed? Is het de dienstverrichter of is het de ontvanger van de dienst?

De reden van de toenemende complexiteit is dat de Europese btw-richtlijn geen eenduidige oplossing naar voren schuift. Zij laat de lidstaten vrij om een verleggingsregel in te voeren of niet. En zo ja, om  de categorieën van dienstverrichters of ontvangers van diensten aan te duiden die hiervoor in aanmerking komen.

Gevolg: u moet de wetgeving van alle lidstaten kennen …


Dit leidt ertoe dat verschillende lidstaten verschillende oplossingen hebben. En dan moet u eigenlijk de wetgeving van 28 lidstaten kennen om tot de correcte oplossing te komen.

… of toch niet?

Om die reden namen wij bij Van Havermaet het initiatief en de leiding van een Europese studie. Dat deden we aan de hand van een concrete case waarbij een aannemer uit een bepaalde lidstaat werken in onroerende staat gaat uitvoeren in een andere lidstaat. Hij factureert die werken aan diverse afnemers en doet ook beroep op verschillende onderaannemers. Zowel afnemers als onderaannemers die gevestigd zijn in het land van de ligging van het onroerend goed als daarbuiten en die er al dan niet voor btw geregistreerd zijn. Aan de hand van zeven vragen krijg je zo een goed beeld van de btw-regels in het betreffende land.

EU VAT REVIEW: Handige brochure

Alle landen van de EU waar Morison KSi vertegenwoordigd is, werkten mee aan die studie. Het resultaat bundelden we in het EU VAT REVIEW – An indispensible guide to the VAT treatment of services related to immovable property”. Zopas verscheen de 2017-update hiervan. U kan die via onderstaande link gratis downloaden.

EU VAT REVIEW – An indispensible guide to the VAT treatment of services related to immovable property

U vindt er bijvoorbeeld antwoorden op vragen zoals: Een Belgische aannemer – EU-BUILD genoemd – gaat bouwwerken uitvoeren in Nederland in opdracht van een Duitse opdrachtgever aan wie hij moet factureren. Moet hij zich registreren voor btw in Nederland? Kan hij de Nederlandse btw verleggen of niet? En zo ja in welke omstandigheden? Verder doet EU-BUILD beroep op Belgische en buitenlandse onderaannemers en hoe moeten die dan factureren aan EU-BUILD als deze wel of niet geregistreerd is voor btw in Nederland?

Niet meer dan een indicatie

Deze brochure geeft u een eerste indicatie van de btw-regels die in het land van de ligging van het onroerend goed van toepassing zijn, maar voor specifieke gevallen neemt u best even contact met ons op. Veel leesplezier!

Publicatiedatum: 1 juni 2017

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.