Terbeschikkingstelling van werknemers: welke sancties?

25.10.2016

In ons artikel van ToThePoint oktober 2010 informeerden wij u reeds over de strafsancties die aan een werkgever en/of een gebruiker kunnen worden opgelegd bij de terbeschikkingstelling van werknemers.

De terbeschikkingstelling van werknemers is immers principieel verboden.

Op dit verbod bestaan wel enkele wettelijk gereglementeerde uitzonderingen, bv. uitzendarbeid of het aannemen van werk of in sommige intragroep situaties.

Zeer recent heeft het Hof van Cassatie uitspraak moeten doen over een geschil waarbij personeel door de werkgever ter beschikking werd gesteld aan een gebruiker en deze gebruiker de door de werkgever aan haar overgemaakte facturen niet betaalde.

Het Hof van Cassatie oordeelde terecht dat deze facturen een ‘ongeoorloofde oorzaak’ hadden en dat deze facturen en de aan de basis hiervan liggende overeenkomst nietig, en dus niet opeisbaar, waren.

Deze uitspraak geeft opnieuw aan hoe belangrijk het is om in het kader van aanneming van werk goede schriftelijke afspraken te maken, die weliswaar steeds in feite zullen worden beoordeeld.

Wenst u meer te weten te komen over de terbeschikkingstelling van werknemers en welke eventuele gevolgen hieraan verbonden zijn? Onze adviseurs staan u bij met raad en daad, zodat u perfect op de hoogte over de meest recente regelgeving hierrond. Contacteer ons dus zeker voor meer info. 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.