Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

CAO90 bonus of net niet? Welke optie is het voordeligst voor uw bedrijf?

U wenst uw werknemers extra te motiveren en in het geval van sterkere resultaten ook bijkomende verloning te bieden. Liefst met zo weinig mogelijk bijkomende kosten voor beide partijen. Wat is de ideale win-winsituatie voor uw bedrijf? Een CAO90 bonus? Een individuele bonus? Of blijft u zelfs beter van al die bonussen af? Manager Consultants & Juriste Sociaal Recht Isabel Lysens helpt u de juiste keuze te maken.

CAO90 bonus: wat zijn uw opties?

Elk type verloning heeft zijn voordelen, beperkingen en consequenties. Zo garandeert de collectieve CAO90 bonus in veel gevallen de beste verhouding tussen loonkost voor de werkgever en netto-opbrengst voor de werknemer. De andere kant van de medaille: u moet de bonus aan al uw medewerkers of aan eenzelfde groep van medewerkers tegelijk uitreiken, en het bedrag per werknemer is beperkt tot ongeveer 3.000 euro netto.

Een individuele bonus is dan weer onbeperkt qua bedrag, maar wordt zwaarder belast, waardoor er netto heel wat minder overblijft. En sinds kort maakt ook de winstpremie deel uit van de bonussenfamilie, natuurlijk met zijn eigen voor- en nadelen.

Maar daar stopt het niet. Zo is de beste oplossing voor uw bedrijf misschien zelfs een verschuiving binnen het bestaande loonpakket (maaltijdcheques, groeps- of hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, …) of een combinatie van verschillende bonussen, zoals een CAO90 bonus en een individuele bonus.

Een optimale verloning op maat

U hebt het intussen al begrepen. De enige geschikte oplossing voor uw bedrijf is er eentje op maat. Op basis van een diepgaand intakegesprek gaan we op zoek naar de meest optimale situatie. Of u nu een kleine KMO bent die haar salesploeg wil aanvuren of een corporate reus die zijn managers een pittig doel voorschotelt.

Van praktische hulp tot volledig bijsturen

Bij Van Havermaet hebben we alle expertise en ervaring in huis om u de juiste verloningsstrategie aan te meten. Daarnaast kunnen we u ook bijstaan op vlak van administratie en opvolging.

Door de aanpak van uw verloning te herbekijken, krijgen we ook een veel duidelijker beeld van de algemene gang van zaken binnen uw bedrijf. Dit laat ons toe om andere – soms onverwachte – opportuniteiten te ontdekken en bij te sturen indien nodig.

Benieuwd hoe we u hierin kunnen bijstaan? Contacteer ons voor meer info of voor een vrijblijvend gesprek.

 

Publicatiedatum: 9 augustus 2019

Gepubliceerd door Isabel Lysens

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021