Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Heropening horeca met aangepaste btw-tarieven

De horeca mag heropenen en gelijktijdig dalen de btw-tarieven. Dat is wel tijdelijk. Van 8 juni 2020 tot 31 december 2020 zullen volgende tarieven van toepassing zijn:

  • De restaurant-en cateringdiensten, voorheen aan 12 % btw, worden vanaf dan belast aan het verlaagd tarief van 6 %.
  • Voor de niet-alcoholische dranken, ter plaatse geconsumeerd, geldt vanaf dan eveneens het verlaagd tarief van 6 %.
  • Alcoholische dranken blijven belast aan het volle tarief van 21 %. Daaronder verstaat men bieren met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 0,5 % vol. en andere dranken met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % vol.

Voor alle duidelijkheid, het gaat niet alleen om “restaurantdiensten”, maar ook om het verschaffen van dranken zonder spijzen (als dat gepaard gaat met voldoende relevante bijkomende diensten) in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes,…). De maatregel zal betrekking hebben op alle permanente of tijdelijke inrichtingen die de restaurant- of cateringdiensten verrichten. En de FOD Financiën belooft kortelings een meer gedetailleerde commentaar te publiceren.

Die tijdelijke tariefwijziging heeft tot gevolg dat GKS-gebruikers hun kassaprogrammatie zo snel mogelijk moeten aanpassen. Een GKS-kassa heeft standaard volgende btw-codes aan boord:

  • A: 21 %
  • B: 12 %
  • C: 6 %
  • D: 0 %.

Aan die codes moet u niets wijzigen. De FOD Financiën beveelt aan de aanpassingen als volgt te doen:

  • Alle artikelen, momenteel geprogrammeerd met btw-code B, moet u aanpassen naar btw-code C. Daardoor gaan die automatisch naar het 6 % tarief.
  • Alle niet-alcoholische dranken, momenteel geprogrammeerd met btw-code A, moet u aanpassen naar btw-code C. Daardoor gaan die ook automatisch naar het 6 % tarief.

Wij raden af om de tarieven van de btw-codes zelf te wijzigen. Hetzelfde geldt voor de “take-out” mogelijkheid: die mag u niet, als gemakkelijk alternatief, gebruiken voor eat-in.

Wij wensen alle horeca-uitbaters een succesvolle herstart!

 

Wij trachten u zo goed en zo snel mogelijk te informeren. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de beschikbare informatie op het ogenblik van de publicatie ervan. De standpunten in onze publicaties kunnen wijzigen naar aanleiding van updates. Deze nieuwsbrief is bijgevolg louter informatief en creëert geen bindend of exhaustief advies. Uiteraard trachten wij onze teksten zo snel mogelijk aan te passen aan de wijzigende richtlijnen en regelgeving. Voor vragen of advisering kan u contact opnemen met ons kantoor.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021