Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Kwam u niet in aanmerking voor de corona hinderpremie? Misschien kan u wel de compensatiepremie aanvragen!

Heel wat ondernemers bleven de voorbije periode in de kou staan. Enkel zij die hun deuren verplicht moesten sluiten, komen immers in aanmerking voor de hinderpremie. Maar wat dan met alle ondernemers die vrijwillig hun activiteiten staken omwille van een gebrek aan klanten of omdat ze de naleving van de regels inzake social distancing niet kunnen garanderen? En wat met ondernemingen die wel open blijven, maar heel wat minder omzet draaien?

De Vlaamse regering heeft voor dergelijke gevallen nu de compensatiepremie in het leven geroepen.

Wat?

Een eenmalige premie van 3.000,00 EUR die gebruikt kan worden om de verliezen (gedeeltelijk) te compenseren.

Wie?

De premie wordt toegekend aan ondernemers die zware directe of indirecte gevolgen ondervinden van de huidige crisis.

De steunmaatregel richt zich voornamelijk op ondernemers die niet onder de verplichte sluiting vallen of zij die enkel nog dringende interventies/herstellingen mogen doen (bijv. loodgieters, garagisten, tandartsen, kinesitherapeuten, …).

Ook ondernemers uit de essentiële sectoren kunnen de premie aanvragen als ze zwaar omzetverlies lijden (bijv. pralinewinkels, landbouwers die specifiek voor horecaklanten werken, …).

De premie kan bovendien, in tegenstelling tot de hinderpremie, aangevraagd worden door ondernemers die geen eigen fysieke inrichting hebben.

Voorwaarden?

 • Het omzetverlies is minstens 60% in de periode 15/03/2020 – 30/04/2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
  Voor starters moet er een omzetdaling van 60% zijn ten opzichte van het neergelegde financieel plan.
 • Zelfstandigen in bijberoep:
  • krijgen het bedrag van 3.000,00 EUR als zij sociale bijdragen betalen zoals een zelfstandige in hoofdberoep;
  • krijgen een bedrag van 1.500,00 EUR als zij een inkomen hebben tussen 6.996,89 EUR en 13.993,78 EUR.
   De premie geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten, maar niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit statuut combineren met een tewerkstelling van 80% of meer als werknemer.
 • Een VZW kan de premie ontvangen op voorwaarde dat er minstens 1 VTE (voltijds tewerkgestelde) is.
 • Als de onderneming meerdere exploitatiezetels heeft, kunnen er maximum vijf premies per onderneming aangevraagd worden.

Logischerwijze kan u de premie niet combineren met de hinderpremie.

Hoe?

De aanvraag moet u indienen via een aanvraagapplicatie op de website van VLAIO.

Momenteel is de applicatie nog niet beschikbaar en is het nog niet duidelijk of, en zo ja welke, stukken bij de aanvraag gevoegd moeten worden.

Naar verluidt zou u, naar analogie met de hinderpremie, enkel een verklaring op eer bij de aanvraag moeten voegen. Het omzetverlies zou nadien door de overheid worden gecontroleerd.

 

Uiteraard volgen wij bovenstaande verder op voor u!

 

Wij trachten u zo goed en zo snel mogelijk te informeren. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de beschikbare informatie op het ogenblik van de publicatie ervan. De standpunten in onze publicaties kunnen wijzigen naar aanleiding van updates. Deze nieuwsbrief is bijgevolg louter informatief en creëert geen bindend of exhaustief advies. Uiteraard trachten wij onze teksten zo snel mogelijk aan te passen aan de wijzigende richtlijnen en regelgeving. Voor vragen of advisering kan u contact opnemen met ons kantoor.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021