Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Welke receptiekosten zijn 100% fiscaal aftrekbaar?

U bent van plan om een opendeurdag of vergelijkbaar event te organiseren waarop heel wat van uw klanten en leveranciers zijn uitgenodigd. Maar hoe zit het nu met de fiscale aftrekbaarheid van de bijhorende receptiekosten?

Eigenlijke kosten: status quo

Schakelt u eigen personeel in voor de bediening tijdens uw evenement? Wat met de afschrijving van het bedrijfsgebouw waarin het evenement plaatsvindt? Of de verwarmingskosten? De fiscale administratie bepaalt dat deze kosten hun normale fiscale statuut behouden en dus niet als receptiekosten mogen worden beschouwd.

Pure receptiekosten: 50% fiscaal aftrekbaar

Voor de typische cateringkosten – het voorbeeld bij uitstek van receptiekosten – liggen de kaarten anders. De traditionele hapjes en drankjes voor uw genodigden zijn namelijk slechts voor 50% fiscaal aftrekbaar.

Receptiekosten of… publiciteitskosten?

Tot daar het duidelijk afgelijnde gedeelte. Vele mensen vragen zich namelijk af of sommige receptiegerelateerde kosten niet beter worden gekwalificeerd als (volledig fiscaal aftrekbare) publiciteitskosten.

De administratie hanteert hiervoor zelf een beperkte lijst van uitzonderingen (zo zijn de kosten voor bijvoorbeeld een degustatie voor 100% aftrekbaar). Maar waar ligt de grens? Wat bijvoorbeeld met een autodealer die een drankje aanbiedt aan een potentiële klant? Of meer algemeen gesteld: wat met receptiekosten die de verkoop bevorderen?

Voor de btw is dit duidelijk: de receptiekosten zijn in dergelijke gevallen voor 100 % aftrekbaar. Maar wat met de inkomstenbelastingen? De Minister van Financiën gaf aan om ook daar niet alle receptiekosten over dezelfde kam te scheren. Indien de kosten gemaakt zijn in het kader van een evenement dat tot doel heeft de verkoop te bevorderen, zijn ze wat hem betreft 100 % aftrekbaar.

Cassatie haalt de riem aan

Het Hof van Cassatie sprak zich in februari en maart 2019 echter streng uit over het lot van de receptiekosten. Zijn oordeel: niet het doel, maar enkel de aard van de kosten is relevant. Met als resultaat dat ook publicitaire of verkoopbevorderende receptiekosten slechts voor 50% aftrekbaar zouden zijn (buiten de strikt bepaalde uitzonderingen).

Hogere belastingen vermijden? Schakel ons tijdig in

Overheid en rechtspraak zitten in deze dus niet op één lijn. Het is hoog tijd om de grijze zone tussen deze publiciteits- en receptiekosten weg te vagen. Eventuele fiscale correcties kunnen bij controle sterker voelbaar worden. Zo betaalt u vanaf nu mogelijk sneller belastingen als de fiscus uw belastbare basis verhoogt, omdat fiscale verliezen hierop niet altijd benut mogen worden.

En wat gebeurt er bijvoorbeeld met relatiegeschenken of receptiekosten tijdens buitenlandse reizen? Zijn dit ook receptiekosten die maar voor de helft aftrekbaar zijn?

Wij bieden u gespecialiseerd advies aan en zorgen voor een fiscaal correcte en optimale belastingaangifte. Contacteer ons tijdig – nog voor het indienen van uw aangifte – voor een afspraak en we bekijken wat we voor u kunnen doen.

 

Publicatiedatum: 7 juni 2019

Gepubliceerd door Ben Veijfeijken

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021