Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Strategische begeleiding van familiebedrijven: Van Havermaet breidt diensten uit

De jarenlange expertise die wij opgebouwd hebben op het vlak van strategische begeleiding van familiebedrijven, krijgt een extra dimensie. In het kader van deze nieuwe dienstverlening is Van Havermaet een samenwerking aangegaan met Gert Cielen, die parallel aan zijn praktijk ervaring een doctoraat zal koppelen. Daarnaast is Gert Cielen zelf ook ondernemer in een aantal KMO’s.

Onderzoek toont aan dat in 60 tot 90% van de gevallen de implementatie van strategie mislukt. Verder blijkt dat 84% van 400 ondervraagde CEO’s het succesvol implementeren van strategie als grootste uitdaging ziet. De uitdaging binnen familiebedrijven wordt nog groter door de diverse rollen die de familieleden kunnen opnemen en door de diverse doelen die een familiebedrijf kan hebben. Denken we bijvoorbeeld maar aan het familiebedrijf dat de familie financieel moet onderhouden.

Gert Cielen wil zijn praktijkervaring omzetten in wetenschappelijke kennis via een doctoraat aan de UHasselt en op die manier familiebedrijven helpen hun strategie te formuleren en succesvol te implementeren. “In veel bedrijven zijn mensen niet bezig met strategie omdat het soms wat wollig lijkt. Eigenlijk is dat hetzelfde als zeggen dat je je auto niet laat onderhouden omdat je er niets van kent. Je kiest ook een specialist om je auto te herstellen zodat je later zelf meer plezier hebt met het rijden.”

Gert zette zijn eerste stappen in strategie door het integreren van enkele overnames binnen bpack, de strategische groeipoot van bpost. Na een verschil in strategische visie besloot hij echter de opgedane kennis om te zetten in enkele persoonlijke overnames van familiebedrijven zonder opvolging waar hij succesvol de nieuwe strategie uittekende en meeschreef aan het implementatieplan. Ook de thesis van zijn internationale Master in Business Administration aan Maastricht University stond in het teken van familiebedrijven, met het onderzoek naar ‘De emotionele waarde bij verkoop van familiebedrijven’ probeerde hij de emotionele waarde bij verkoop van familiebedrijven meetbaar te maken.

Door de samenwerking met Gert Cielen wil Van Havermaet de onderneming, de ondernemer en zijn familie een totaalpakket aanbieden. Op deze manier kan er vertrokken worden vanuit de familiale strategie waarbij het persoonlijke vermogen en de persoonlijke doelen in kaart gebracht en geoptimaliseerd worden, om zo dieper te graven in de strategie van het familiebedrijf. Van Havermaet maakt zich sterk dat het advies dat verleend wordt wetenschappelijk onderbouwd is. Zo doctoreerde Julie Dekker, die ook deel uitmaakt van het team familieadviseurs, eerder al aan de UHasselt.

Info of meer advies over onze strategische begeleiding van familiebedrijven? Neem contact op met onze adviseurs. 

Publicatie datum: 16 januari 2019

 

Gepubliceerd door Gert Cielen

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021