Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Heropstarten in de bouw – een stand van zaken

In de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 april bereikten de sociale partners van de bouwsector een akkoord over de aanpak van de coronacrisis, althans voor de periode tot en met 3 mei.

De sociale partners kwamen overeen dat niet-dringende interventies en activiteiten kunnen doorgaan op voorwaarde dat de regels van social distancing – zonder uitzondering – worden gerespecteerd. Wanneer dat niet kan, moeten de werkzaamheden stoppen. Bij een heropstart van de activiteiten is een risicoanalyse noodzakelijk.

Bij dringende tussenkomsten moeten de regels van social distancing eveneens worden toegepast. Lukt dat niet de hele tijd, dan moet dat beperkt zijn tot het strikt noodzakelijke minimum . Bijkomend zal de werkgever, zeker in die gevallen, persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen (denk o.m. aan mondmaskers).

Onder dringende interventies begrijpen de sociale partners het volgende :

  • de werken die nodig zijn om redenen van de veiligheid, gezondheid en hygiëne (bijv. herstellingen van verwarming-, water- en elektriciteitsvoorzieningen) ,
  • werken die (de verergering van) schade moeten voorkomen (bij brand-, instortings- of overstromingsgevaar) ,
  • werken die noodzakelijk zijn om de functionering van de bedrijven uit de vitale sectoren te waarborgen.

De sociale partners benadrukken dat de regels van “social distancing” ook gelden voor het werfvervoer.

Tot daar toe dus niets nieuws onder de zon. Wél nieuw is het meldpunt bij Constructiv waar problematische situaties op werven kunnen worden aangekaart.

Wat nu met alle berichtgeving over een zogenaamde ‘heropstart’ in de bouw na 4 mei? Daar is vooralsnog geen duidelijkheid rond.

Normaliter zouden de sociale partners op 21 april samenkomen om een protocoltekst uit te werken. Dat overleg is intussen uitgesteld naar deze ochtend. Het valt dan ook af te wachten of en welke tekst er uiteindelijk uit de bus zal komen.

U kan er alleszins van op aan dat wij u op de hoogte houden.

 

Wij trachten u zo goed en zo snel mogelijk te informeren. De inhoud van dit artikel is gebaseerd op de beschikbare informatie op het ogenblik van de publicatie ervan. De standpunten in onze publicaties kunnen wijzigen naar aanleiding van updates. Deze nieuwsbrief is bijgevolg louter informatief en creëert geen bindend of exhaustief advies. Uiteraard trachten wij onze teksten zo snel mogelijk aan te passen aan de wijzigende richtlijnen en regelgeving. Voor vragen of advisering kan u contact opnemen met ons kantoor.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021