Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Belangrijke fiscale wijziging voor ondernemers: interne meerwaarden!

Iedereen heeft gelezen dat de roerende voorheffing van 27% naar 30% stijgt en dat tankkaarten in hoofde van de werkgever zwaarder zullen worden belast. Minder bekend is dat de regering de strijd aangaat tegen de zogenaamde interne meerwaarden.

Waar gaat het vereenvoudigd gesteld over (interne meerwaarden)? Als u de aandelen van uw vennootschap inbrengt in een holding, dan wordt de waarde van uw vennootschap uitgedrukt als kapitaal van de holding. Dit kapitaal kan “later” belastingvrij worden terugbetaald aan de aandeelhouder. Let wel dat dit allemaal niet zomaar kan en dat diverse voorwaarden beoordeeld moeten worden.

Holdingstructuren zijn populair om diverse redenen. Ze laten toe een ondernemingsgroep aan te sturen, financiële middelen efficiënt aan te wenden, een gedegen successieplanning uit te werken enz. Het mogelijke fiscale voordeel van de belastingvrije kapitaalvermindering is dan de kers op de taart

Tijdens de begrotingsgesprekken is echter beslist dat dit laatste voordeel komt te vervallen. Bestaande structuren blijven onaangeroerd, maar voor nieuwe situaties zal men het hoge kapitaal van de holding fiscaal niet meer erkennen. Anders gezegd: bij kapitaalvermindering zal de roerende voorheffing van (in de toekomst) 30% toegepast worden zoals bij een gewoon dividend.

De details van de nieuwe regeling zijn op heden nog niet bekend. Geldt zij voor alle vennootschappen en misschien niet voor KMO’s? Wat is de precieze inwerkingtredingsdatum? Wij zullen u verder informeren wanneer dit wel duidelijk wordt.

Al bij al worden ondernemers door deze maatregel gemotiveerd om te denken aan een versnelde verkoop van hun vennootschap. Deze blijft immers in beginsel belastingvrij zolang de meerwaardebelasting niet is ingevoerd.

 

Publicatiedatum: 19/10/2016

Gepubliceerd door Gert De Greeve

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021