Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Overname van een bedrijf in moeilijkheden

Hebt u ook al meegemaakt dat een concurrent van u WCO aanvraagt en u een eventuele overname wel ziet zitten omwille van onder meer synergie-effecten, groeistrategieën of diversificatie? Of bent u simpelweg op zoek naar het overnemen van een nieuw bedrijf, waar u zeker niet teveel moet voor betalen? Dan kan de overname van een bedrijf in moeilijkheden een unieke investeringsopportuniteit zijn.

WCO procedure

Een bedrijf in moeilijkheden kan failliet worden verklaard of kan de WCO-procedure aanvragen. Wanneer het bedrijf zich in WCO bevindt, wordt het tijdelijk beschermd tegen externe schuldeisers. Het bedrijf heeft dan ook de mogelijkheid vrijwillig op zoek te gaan naar overnemers, afhankelijk van het type WCO. Deze overdracht kan in bepaalde gevallen ook juridisch verplicht worden.

Valkuilen bij overname van een bedrijf

Bij een mogelijke overname moet een grondige financiële analyse worden gemaakt die al dan niet resulteert in een positief advies. Neemt u enkel het handelsfonds over? Of opteert u toch voor een aandelenoverdracht? Hierbij moet er tevens ook een inschatting worden gemaakt van de kosten van het sociaal passief. Of kiest u ervoor om enkele werknemers te laten gaan? Hou dan ook zeker rekening met de te volgen procedure van collectief ontslag om niet voor negatieve verrassingen komen te staan. Wist u dat bij overname van het handelsfonds de overnemer hoofdelijk aansprakelijk is voor eventuele fiscale en sociale schulden?

Professioneel advies op maat

Het is duidelijk dat er heel wat interessante opportuniteiten liggen in het overnemen van een bedrijf in moeilijkheden. De praktijk wijst uit dat er heel wat ondernemers hiermee reeds een mooie slag hebben geslagen. Een concreet advies op maat is ten zeerste aangeraden, aangezien er wat addertjes onder het gras verborgen liggen.

Meer weten over de overname van een bedrijf in moeilijkheden? Neem dan zeker vrijblijvend contact op, onze experts helpen u graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021