Big data voor bedrijven: de vertaalslag naar financiën volgt snel

27.09.2016

Als het regent bij IT, druppelt het in Controlling en Finance. Onderstaande tendensen worden nu al stilaan zichtbaar binnen de financiële wereld en zullen meer en meer bepalend worden in de voorspellende adviesverlening. Waar er vroeger enkel beroep gedaan werd op de historiek van het bedrijf om voorspellingen te maken, wordt er nu vaker beroep gedaan op sectorinformatie en big data in de breedste zin van het woord.

Als bijvoorbeeld het weer een invloed heeft op de verkopen zal deze factor ook opgenomen worden als variabele. Door het betere beheer van de data is dit makkelijker dan weleer. Big data is sinds jaren een gehypet begrip. Maar louter een hoeveelheid gegevens opslaan is niet genoeg om big data succesvol te gebruiken; daarvoor moet de data accuraat geïnterpreteerd worden, waarna het kan worden omgezet in bruikbare informatie.

Er is wat big data betreft nog veel ruimte voor innovatie, aangezien bedrijven continu op zoek zijn naar de meest efficiënte manier om data te temmen. De komende jaren worden spannend voor big data,” laat Mark van Rijmenam, oprichter van Datafloq weten. Hier zijn alvast zeven trends die hij voorspelt voor het komende jaren, en die ook op vlak van big data voor bedrijven een rol kunnen spelen. (Bron: Smartbiz.be)

 1.De algoritme-revolutie

Data is waardeloos als je er niets mee doet. Algoritmen worden een belangrijk instrument om data te verwerken. Met een algoritme kunnen specifieke taken namelijk geautomatiseerd worden, en kan er op basis van data meteen actie worden ondernomen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met een algoritme snel een vreemde transactie te vinden in grote hoeveelheden data; fraude krijgt op die manier geen kans.

2.Data-Lake-as-a-Service

Kort samengevat zijn data lakes bewaarplaatsen van gigantische hoeveelheden ruwe data afkomstig van verschillende bronnen, en bereikbaar door verschillende gebruikers. Met een data lake is het makkelijk om data te centraliseren en zo data-silo’s tegen te gaan. Het is echter niet eenvoudig om een data lake te construeren en te beheren, en daarom zal de nabije toekomst ons DLaaS brengen: Data-Lake-as-a-Service. Met deze diensten wordt zelfs voor start-ups een data lake mogelijk. Na Software As A Service (SAAS) is DLaaS de volgende trend.

3.Het heil van de blockchain

Meer industrieën zullen zich wenden tot de blockchain. Hoewel de technologie vooral wordt geassocieerd met bitcoin, kan deze gebruikt worden voor veel meer doeleinden. In essentie kan blockchain de perfecte tool zijn voor elke soort transactie in de financiële, legale of immobiliën-sector. Door de voordelen – betrouwbaar, transparant, veilig – is het wijdverspreide gebruik van blockchain haast onvermijdelijk.

4.People analytics in de zoektocht naar talent

Een bedrijf staat of valt met de juiste mix van werknemers. Daarom wil je exact weten hoe je werknemers functioneren, of je de geschikte vaardigheden aan boord hebt, en wie de volgende leider kan worden. People analytics kan daarbij een antwoord bieden. De technologie gebruikt beperkte informatie over het personeel om de toekomst van je bedrijf te voorspellen of om problemen op te lossen. Omdat talent misschien wel de meest waardevolle asset is, wordt people analytics een onmisbare tool.

5.Opkomende smart governments (big data)

Overheden experimenteren al langer met big data om de juiste beslissing te maken en mogelijk de maatschappij te verbeteren. In Nederland wordt bijvoorbeeld gepland om tegen 2017 de stap naar een compleet digitale overheid te zetten. Met big data kunnen overheden slimme oplossingen creëren en wordt het makkelijk om een ‘smart government’ te worden.

6.Meer security (en bedreigingen)

We zagen het al tegen het einde van 2015: cyberbedreigingen swingen de pan uit. Malware, hacks en andere frauduleuze praktijken zijn schering en inslag, en verwacht wordt dat dat in 2016 niet zal beteren. Dit jaar zal er nog meer aandacht gevestigd worden op security. Omdat data een steeds belangrijkere resource wordt, zijn bedrijven bereid om te investeren in degelijke beveiligingssystemen. Die oplossingen moeten overigens op termijn ook steeds vindingrijker uit de hoek komen om bedreigingen te weren.

 7.Fog analytics

De data die door IoT-toestellen wordt gegenereerd, wordt niet integraal doorgestuurd naar de cloud, wegens te tijdrovend en te duur. Daarom bestaat er zoiets als ‘fog computing’. Fog computing faciliteert de opslag, overdracht en verwerking van data tussen het IoT-toestel en de cloud. Een deel van de data wordt verwerkt langs de kant van het toestel, waarna de verwerkte data naar de cloud kan worden gestuurd. Met almaar meer gesofisticeerde IoT-apparaten die essentiële data verzamelen, wint fog computing vanzelfsprekend aan belang. Zo kunnen bedrijven de verzamelde data beheren, terwijl ze kosten besparen.

Bovenstaande trends zullen er voor zorgen dat het budgetteren en het voorspellen accurater wordt. Dit is nogmaals het bewijs dat om gegevens te voorspellen IT een onderscheidende rol zal hebben in plaats van een ondersteunende.

Wenst u meer informatie en uitleg te bekomen over het big data voor bedrijven? Onze adviseurs maken graag de vertaalslag naar uw bedrijf. Contacteer ons voor uw vragen of voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.