Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

BREXIT update 3 april 2019: Wordt een harde Brexit onafwendbaar?

Het Britse parlement heeft eergisteren de 4 alternatieve routes voor een Brexit afgewezen. Theresa May blijft hardnekkig naar oplossingen zoeken, maar een harde Brexit op 12 april 2019 dreigt nu almaar meer onafwendbaar te zijn. Het meest voor de hand liggende scenario is nu dat de UK zonder deal de EU verlaat.

Mocht u zich nog niet hebben voorbereid op een harde Brexit dan adviseren wij u om alsnog zo spoedig de nodige acties te ondernemen.

Denk daarbij alvast aan de volgende tips: 

Invoer vanuit UK

  • Als u goederen uit de UK inkoopt, geeft u in plaats van een intracommunautaire verwerving een invoer aan. Pas uw administratie hier op aan.
  • Vraag een ET 14.000 verleggingsvergunning aan, een EORI nummer en/of een AEO Douane-vergunning.

Uitvoer naar de UK

  • Als u goederen aan de UK levert, geeft u in plaats van een intracommunautaire levering een uitvoer aan. Beoordeel de gevolgen van de incoterms waaronder u handel drijft met de UK: wie wordt verantwoordelijk voor de invoer/uitvoer formaliteiten. Afhankelijk van de leveringscondities dient u ook de invoer in de UK aan te geven.
  • Vraag een UK EORI nummer aan zodat u de verschuldigde UK invoer btw op de UK aangifte kunt voldoen. U voorkomt op deze wijze dat u de UK invoer btw moet voorfinancieren.
  • Verder adviseren wij u de gevolgen voor uw btw-aangifte na te kijken en de facturatie en de btw-aangifteprocessen daarop in te richten.
  • Ga ook uw logistieke processen binnen uw onderneming na om zeker te zijn dat deze zijn ingericht voor handel met een niet EU-land.
  • Bepaal de positie van uw onderneming in de supply-chain zodat de goederenstromen van en naar de UK niet teveel vertraging oplopen.
  • Laat u goed voorlichten over de douaneregelingen en -formaliteiten bij import en export van goederen.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen?
Wij adviseren u op uw maet! Aarzel niet om ons te contacteren.

Publicatiedatum: 3 april 2019

Gepubliceerd door Hans Philips

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021