Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Schenken en erven: highlights van het Vlaamse regeerakkoord

Met een nieuwe Vlaamse Regering krijgen we ook de aankondiging van nieuwe wetgeving. Op fiscaal vlak ligt de nadruk in de berichtgeving op de afschaffing van de woonbonus. Maar ook op het domein van schenken en erven is men één en ander van plan. Zo neemt Vlaanderen het duo-legaat in het vizier en wordt de verdachte periode voor niet-geregistreerde schenkingen verlengd.

Belastingvrij schenken: verdachte periode van 3 naar 4 jaar

Om roerende goederen belastingvrij en zonder fiscale naheffing te kunnen schenken, zal u binnenkort iets langer in leven moeten blijven. Het Vlaamse Regeerakkoord voorziet een verlenging van de verdachte periode voor niet-geregistreerde schenkingen van 3 naar 4 jaar.

Concreet: indien u belastingvrij roerende goederen wenst te schenken, kan dat gelukkig nog steeds. Maar indien u binnen de 4 jaar na de schenking komt te overlijden, zal de begiftigde alsnog erfbelasting verschuldigd zijn.

Via deze maatregel hoopt de regering het aantal “belaste” schenkingen te doen toenemen. De kostprijs voor een geregistreerde schenking van roerende goederen bedraagt 3% tussen partners en (klein)kinderen en 7% tussen anderen. Deze tarieven blijven ongewijzigd. Voordeel van een belaste schenking is en blijft dat er géén risicoperiode in acht genomen moet worden.

Het is nog onduidelijk wanneer deze verlenging van 3 naar 4 jaar precies in werking treedt.

Erven: beter een goede vriend, dan een verre neef

Verder wordt er een gunsttarief ingevoerd voor het vererven aan een goede vriend, een zogenaamd “best friend”-tarief. Op deze erfenis zal het tarief in rechte lijn genoten kunnen worden. Dit is wel beperkt tot een bedrag van 12.500 euro per “goede vriend”.

De vraag is of er een limiet komt op het aantal “goede vrienden” die u mag begunstigen aan dit tarief. Het regeerakkoord spreekt van “een bepaald deel van hun erfenis”. Dit werd niet verder verduidelijkt.

Erven: sharing should be caring

Tot slot heeft het regeerakkoord ook nog plannen met het duo-legaat. Het is echter niet duidelijk welke maatregelen de Regering precies voorstelt. Zoals u wellicht weet houdt een duo-legaat in dat de erfenis verdeeld wordt tussen een “goed doel” en een aantal andere verkrijgers. Blijkbaar zal het duo-legaat in de toekomst enkel nog worden aanvaard bij een voldoende altruïstische benadering.

Schenken en erven: wat we missen …

Eerder was aangekondigd dat de erfbelasting zou worden afgeschaft voor verkrijgingen tussen echtgenoten en partners. Hiervan lezen wij in het regeerakkoord helaas niets terug.

Bovendien hadden wij gehoopt dat de tariefschalen eindelijk zouden worden aangepast aan de indexevolutie. Deze schalen liggen immers al meer dan 20 jaar op hetzelfde niveau. Helaas ontbreekt ook hiervan elk spoor. Op die manier wordt de erfbelasting dus stiekem elk jaar een beetje hoger.

Indien u hieromtrent nog vragen heeft, kan u één van onze Familieadviseurs/Vermogensarchitecten contacteren.

 

Publicatiedatum: 3 oktober 2019

Gepubliceerd door Peter Vandeput

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021