Beste klant of relatie, we raden zoveel als mogelijk aan om digitaal te werken, maar indien nodig: onze kantoren blijven open voor gebruik. We hebben voldoende beschermingsmaatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Graag tot snel & onze gezonde wensen voor u & uw naasten.

Nieuw wetboek van vennootschappen en verenigingen op komst

De Belgische vennootschappen en verenigingen hebben binnenkort met enkele ingrijpende hervormingen te maken. De Kamercommissie voor handels- en economisch recht, de minister van justitie en enkele deskundigen hebben namelijk de krachtlijnen uiteengezet voor een stevige hervorming en een nieuw wetboek. Wat mag u nu concreet verwachten?

Uitgangspunt bij deze hervorming is dat de bestaande wetgeving sterk wordt vereenvoudigd en versoepeld. De voornaamste krachtlijnen die in de voorgestelde hervorming worden uiteengezet kunnen we als volgt samenvatten:

  • Waar er nu een veelheid aan vennootschapstypes bestaat, zullen deze drastisch worden teruggebracht tot slechts 4 vennootschapsvormen: BVBA, NV, CVBA en de maatschap.
  • De 4 overblijvende vennootschapsvormen zullen ook enkele flexibiliseringen ondergaan. Zo zal onder meer de kapitaalvereiste bij de BVBA worden afgeschaft, de ad nutum afzetbaarheid van bestuurders bij de NV wordt afgeschaft en het meervoudig stemrecht bij de NV wordt ingevoerd.
  • Het klassieke onderscheid tussen burgerlijke en handelszaken zal grotendeels verdwijnen waardoor onder andere vrije beroepen failliet kunnen worden verklaard.
  • Tot slot zal er ook een informatisering worden doorgevoerd met betrekking tot de bekendmaking en publicatie van vennootschapsdocumenten. Hierdoor zal de tussenkomst van de griffies van de rechtbanken van koophandel niet langer vereist zal zijn.

Let wel, dit zijn slechts voorstellen van mogelijke hervormingen die eerst in een wettekst moeten worden uitgewerkt. Pas daarna zal het parlement zich definitief buigen over het wetsontwerp. Wij brengen u graag op de hoogte eens het zover is!

Hebt u nu al vragen over het nieuw wetboek of bent u op zoek naar degelijk advies? Aarzel dan niet om langs te komen!

Gepubliceerd door Stefanie Nijs

Een andere vraag omtrent dit thema?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© Van Havermaet 2021