Strengere informatieplicht voor onder meer franchise, distributie en handelsagentuur. Wees goed voorbereid!
Enkele recente wetten wijzigden de zogenaamde ‘precontractuele informatieplicht’ die van toepassing is bij een aantal specifieke commerciële samenwerkingsovereenkomsten, zoals franchise, handelsagentuur, concessie, distributie, enz. Ze verstrengen de informatieplicht en hebben gevolgen voor uw contractuele relaties die betrekking hebben op dergelijke samenwerkingsvormen.
Voor wie geldt deze precontractuele informatieplicht en waarom?
De Belgische wetgeving verplicht al langer een precontractuele informatieplicht bij het aangaan van duurzame commerciële relaties, zoals handelsagentuur, franchise en distributie of verkoopconcessies. Concreet heeft deze wetgeving betrekking op alle commerciële samenwerkingsovereenkomsten waarbij u aan een handelspartner het recht verleent om een commerciële formule te gebruiken, bijvoorbeeld onder de vorm van een gemeenschappelijke handelsnaam of uithangbord, een overdracht van know-how of het aanbieden van bijstand.
In dergelijke relaties bent u verplicht om minstens één maand vóór het sluiten van de overeenkomst een precontractueel informatiedocument te overhandigen. Dit document, samen met een ontwerp van de overeenkomst, moet u, als principaal of franchisegever, tijdig verstrekken aan de handelsagent, franchisenemer of distributeur.
Men wil hiermee de contractspartij die de handelsrelatie aangaat beter beschermen. Door vooraf duidelijke en uitgebreide informatie te verstrekken, krijgt de toekomstige contractpartner een helder beeld van de samenwerking en de bijbehorende rechten en verplichtingen, waardoor hij beter in staat is om eventuele risico’s in te schatten.
Uitbreiding van de informatieplicht
Twee recente wetswijzigingen breiden deze voorafgaandelijke informatieverplichting verder uit:
1. Meer informatie over de contractuele afspraken in de overeenkomst
U zal nu bijkomende gegevens moeten opnemen in het precontractueel informatiedocument over de contractuele bepalingen die worden opgenomen in de overeenkomst, waaronder details over de looptijd en opzeggingsmogelijkheden van de overeenkomst, de vereiste investeringen en kosten voor de uitbating van de commerciële formule, en de eventuele beperkingen op contractuele rechten.
2. Bijkomende info voor een correcte beoordeling van de commerciële samenwerking
U bent verder ook verplicht om meer informatie te verstrekken die uw contractspartij in staat moet stellen om de samenwerking en eventuele ondernemingsrisico’s correct in te schatten, zoals transparantie over uw eigen uitbreidingsplannen en eventueel een (beperkt) onderzoek naar de mogelijke uitbreidingsplannen van concurrenten in de regio, enz.
Indien u niet (volledig of correct) aan deze informatieplichten voldoet, kan uw contractspartij de nietigverklaring inroepen van bepaalde contractuele bepalingen of zelfs van de volledige overeenkomst. Dit kan tot twee jaar na ondertekening.
Ook indien uzelf optreedt als handelsagent, franchisenemer of distributeur is de verstrengde informatieplicht dus van groot belang.
Van kracht vanaf …
De eerste uitbreiding van de informatieplicht is reeds sinds 1 september 2024 van kracht.
De tweede uitbreiding geldt voor alle samenwerkingsovereenkomsten die vanaf 1 april 2025 worden gesloten. Dit betekent dat alle precontractuele informatiedocumenten al sinds 1 maart 2025 aan de nieuwe regels moeten voldoen.
Let op, ook bij hernieuwing of wijziging van een bestaande overeenkomst of bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst tussen dezelfde partijen blijft de informatieplicht gelden, zij het mogelijk in vereenvoudigde vorm.
Een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard
Om risico’s te vermijden, is het van belang dat u uw precontractueel informatiedocument laat herzien en aanpast aan de nieuwe wetgeving. Zo voorkomt u dat belangrijke clausules of zelfs de hele overeenkomst nietig kunnen worden verklaard.
Ons team staat graag klaar om u hierbij te ondersteunen. Neem gerust contact met ons op voor advies of een grondige review van uw documentatie.
Geschreven door Eline Wouters en Stefanie Nijs